Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΎπνος: 6 λόγοι για να κοιμόμαστε πιο πολύ

Ύπνος: 6 λόγοι για να κοιμόμαστε πιο πολύ

- Advertisement -

O καλός βραδινός ύπνος είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο της υγείας μας. Είναι εξίσου σημαντικό με το να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και το να αθλούμαστε. Παρόλα αυτά η ανάγκη του ύπνου, ποσοτικά, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επαρκείς χρόνοι ύπνου

Παιδιά (6 έως 13 ετών): εννέα με έντεκα ώρες βραδινού ύπνου

  • Εφήβους (14 έως17 ετών): οκτώ με δέκα ώρες βραδινού ύπνου
  • Νεαροί ενήλικες (18 έως 25 ετών): επτά με εννέα ώρες βραδινού ύπνου
  • Ενήλικες (26 έως 64 ετών): επτά με εννέα ώρες βραδινού ύπνου

Πού βοηθάει ο επαρκής ύπνος

Στην διατήρηση του βάρους

Μελέτες δείχνουν ότι  ο σύντομος ύπνος, δηλαδή ο ύπνος λιγότερος των επτά ωρών, συμβάλει στην αύξηση του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος. Πιο συγκεκριμένα η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα γκρελίνης και μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης. Η γκρελίνη είναι μία ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε πείνα ενώ η λεπτίνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Μελέτες που δείχνουν ότι άτομα που στερούνται ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.

Στην συγκέντρωση και την παραγωγικότητα

Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η γνώση, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα και η απόδοση επηρεάζονται αρνητικά από την στέρησή του.  Απεναντίας ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει πολλές δεξιότητες, όπως αυτή της επίλυσης προβλημάτων αλλά και να ενισχύσει την μνήμη (σε παιδιά και σε ενήλικες).

Στην μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων

Ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, τον χρόνο αντίδρασης, την μυϊκή δύναμη και την μυϊκή αντοχή. Επιπλέον πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και  να μειώσει το κίνητρό μας για άσκηση. Ένας «καλός» ύπνος σίγουρα μας χρειάζεται για να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας στο γυμναστήριο.

Στην υγεία της καρδιάς

Η χαμηλή ποιότητα ύπνου, αλλά και η μικρή διάρκειά του, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Έρευνες δείχνουν ότι ο σύντομος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κοιμούνται λίγο (κάτω από πέντε ώρες τη νύχτα) έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που κοιμούνται επτά. «Μέτρον άριστον» όμως γιατί το ίδιο συμβαίνει και τους ενήλικες που συνηθίζουν να κοιμούνται υπερβολικά πολύ (πάνω από εννέα ώρες την νύχτα).

Στην διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας συνδέονται άρρηκτα με την κακή ποιότητα ύπνου αλλά και τις διαταραχές ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε άτομα με διαταραχές ύπνου και αποφρακτική υπνική άπνοια συναντάμε υψηλότερα ποσοστά διαταραχής ψυχικών προβλημάτων.

Στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι ενήλικες που κοιμούνται, συστηματικά,  λιγότερο από πέντε  ώρες την νύχτα έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρυολόγημα.

Ο καλός ύπνος, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ο ιδανικός συνδυασμός για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σχετικά με την σωματική υγεία και την πνευματική ευεξία.

Πηγή: ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα