Νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία φωτίζει τον ρόλο του ήπατος στη ρύθμιση των επιπέδων (κακής) LDL χοληστερόλης και της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στο Nature Cardiovascular Research, ειδικά ηπατικά ανοσοκύτταρα αποκρίθηκαν άμεσα στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης εξουδετερώνοντας την περίσσεια.
Τα ευρήματα, σημείωσαν οι ερευνητές, αποκαλύπτουν ότι η αντίδραση στα πρώτα σημάδια αθηρωοσκλήρωσης, της συγκέντρωσης δηλαδή αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες που οδηγεί στην καρδιαγγειακή νόσο, ξεκινά στο ήπαρ. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί κύρια αιτία των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Άμεση απόκριση
Η μελέτη διερεύνησε τον τρόπο που αντιδρούν διάφοροι ιστοί του σώματος στα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τεχνητά τη χοληστερόλη σε ποντίκια.
«Ουσιαστικά, θέλαμε να πυροδοτήσουμε μια βόμβα χοληστερόλης και να δούμε τι θα συνέβαινε στη συνέχεια» ανέφερε ο Stephen Malin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κύριος ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska στη Σόλνα. «Διαπιστώσαμε ότι το ήπαρ αποκρίθηκε σχεδόν αμέσως και απομάκρυνε μέρος της περίσσειας χοληστερόλης».
Ωστόσο, δεν ήταν τα τυπικά ηπατικά κύτταρα που ανταποκρίθηκαν αλλά τα μακροφάγα Kupffer, ένας τύπος ανοσοποιητικών κυττάρων που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν ξένες ή επιβλαβείς ουσίες. Τα ευρήματα επαναλήφθηκαν σε δείγματα ανθρώπινων ιστών.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το ήπαρ φαίνεται να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της αυξημένης χοληστερόλης και ότι τα κύτταρα Kupffer ήταν αυτά που έκαναν τη δουλειά» σχολίασε ο Malin. «Αυτό δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ήπατος είναι ένας ενεργός παίκτης στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και υποδηλώνει ότι η αθηροσκλήρωση είναι μια συστηματική ασθένεια που επηρεάζει πολλά όργανα, όχι μόνο τις αρτηρίες».
Εμπλοκή και άλλων οργάνων
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο το ήπαρ και άλλοι ιστοί επικοινωνούν μεταξύ τους υπό συνθήκες υπερχοληστερολαιμίας, θα μπορέσουν να βρουν νέους τρόπους πρόληψης ή θεραπείας των καρδιαγγειακών και ηπατικών παθήσεων.
«Σε επόμενο βήμα θα εξετάσουμε πώς αποκρίνονται άλλα όργανα στην περίσσεια χοληστερόλης και πώς αλληλεπιδρούν με το ήπαρ και τα αιμοφόρα αγγεία στην αθηροσκλήρωση» εξήγησε o Malin. «Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο ολιστικές και αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση αυτής της κοινής, θανατηφόρου νόσου».
Πηγή: ygeiamou.gr