Για πολλούς ανθρώπους το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η τελευταία «ένοχη» απόλαυση της χρονιάς, πριν αρχίσουν τη δίαιτα για να κάψουν τα κιλά των γιορτών. Εκείνη την ώρα την προσοχή μας μονοπωλούν το ζουμερό ψητό κρέας, οι πλούσιες σάλτσες και οι αφράτες πατατούλες, αλλά θα ήταν καλό να δώσουμε προσοχή και σε ένα λαχανικό που κάνει όλη αυτή την ατασθαλία λίγο πιο υγιεινή.
Μία πρόσφατη μελέτη που μοιράστηκε η Daily Express αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο συνοδευτικό θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρότων θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τη νόσο μέχρι και 25%.
Το «ταπεινό» καρότο
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξε ότι εν γένει η κατανάλωση πέντε μερίδων καρότου την εβδομάδα συνδέεται με 20% μείωση στην ανάπτυξη όλων των τύπων καρκίνου.
Επιπλέον, η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας την εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική μείωση, με 4% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ το λαχανικό. Προηγούμενη έρευνα είχε διερευνήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της β-καροτίνης, της ένωσης που δίνει στο καρότο την πορτοκαλί απόχρωσή του.