Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠώς αντιλαμβανόμαστε την υπογλυκαιμία;

Πώς αντιλαμβανόμαστε την υπογλυκαιμία;

.

Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ χαμηλά, η οποία μπορεί να συμβεί όταν κάποιος παίρνει μεγάλη ποσότητα φαρμάκου για την διαχείριση του διαβήτη ή όταν έπειτα από έντονη άσκηση.

Ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υψηλότερος εάν είσαι άνω των 65 ετών ή είχες υπογλυκαιμία στο παρελθόν. Οι συμπτώσεις της υπογλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, άγχος, ιδρώτα, ταχυπαλμία, αδυναμία, και ακόμα και απώλεια συνειδήσεως σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η γλυκόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που χρειάζεται το σώμα μας για ενέργεια. Όταν τρώμε, το σώμα μας απορροφά γλυκόζη και αποθηκεύει οτιδήποτε επιπλέον στους μύες και στο συκώτι μας. Η αποθηκευμένη γλυκόζη χρησιμεύει ως απόθεμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν χρειαζόμαστε περισσότερη από αυτήν την πηγή ενέργειας στο αίμα μας. Τα άτομα με διαβήτη είναι εξοικειωμένα με τη διαδικασία εξέτασης του αίματός τους για να βεβαιωθούν ότι τα επίπεδα γλυκόζης δεν είναι πολύ υψηλά ( υπεργλυκαιμία ) ή πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία). Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά τα άτομα με τύπου 2 μπορούν επίσης να την αναπτύξουν. Όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη και κάποια άλλα φάρμακα για τον διαβήτη πρέπει να προσέχουν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σε άτομα χωρίς διαβήτη δεν είναι συχνό, αλλά δεν είναι και σπάνιο. Μπορεί να συμβεί. Αυτό που τρώμε, πόση άσκηση κάνουμε και πώς είναι ο καιρός μπορούν όλα να επηρεάσουν την ποσότητα σακχάρου στο αίμα μας. Επίσης, ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υψηλότερος εάν είσαι άνω των 65 ετών ή είχες υπογλυκαιμία στο παρελθόν.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις υπογλυκαιμία, κάποια συμπτώματα που μπορεί να σε υποψιάσουν είναι:

-Αίσθημα ζάλης ή αδυναμίας
-Πονοκέφαλος
-Αίσθημα νευρικότητας ή άγχους
-Έντονος ιδρώτας.
-Τρέμουλο στα χέρια.
-Αίσθημα πείνας ή ανορεξίας.
-Ταχυπαλμία.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ειδοποιητικά σημάδια ότι οι επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου είναι χαμηλά. Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις υπογλυκαιμία, είναι σημαντικό να μετρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, αν είναι δυνατόν, και να καταναλώσεις κάτι που περιέχει γλυκόζη, όπως ζάχαρη ή γλυκό χυμό. Αν τα συμπτώματα συνεχίζουν πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Αν κάποιος έχει υπογλυκαιμία, είναι σημαντικό να αντιδράσει άμεσα. Ορισμένα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει είναι:

-Κατανάλωση τροφής με ζάχαρη: Αν λαμβάνεις φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη και έχεις υπογλυκαιμία, κατανάλωσε κάτι που να περιέχει γρήγορες γλυκίνες όπως ζάχαρη ή γλυκό χυμό.

-Πες το σε κάποιον: Αν είσαι σε θέση να το κάνεις, πες σε κάποιον γύρω σου τι συμβαίνει, ιδίως αν νιώθεις αδυναμία ή έχεις απώλεια συνείδησης.

-Ελέγχος επιπέδων: Όταν αντιμετωπίζετε υπογλυκαιμία, είναι καλό να μετράς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, αν είναι δυνατόν.

-Ανάπαυση: Αφού αντιδράσεις στο υπογλυκαιμικό επεισόδιο, είναι καλό να ηρεμήσεις για λίγο έως ότου αισθανθείς καλύτερα.

Είναι σημαντικό να επανεξετάζεις τη διαχείριση του διαβήτη σου με τον γιατρό σου αν βιώνεις συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν οι φαρμακευτικές ή διατροφικές οδηγίες σου.

Πηγή:odelalis.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα