Το τζιν είναι σίγουρα ένα από τα πιο ανθεκτικά υφάσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λερώνεται, ούτε ότι θα φοράτε το αγαπημένο σας παντελόνι μέρα-νύχτα επί εβδομάδες, σαν να είστε καουμπόης στην Άγρια Δύση.
Όπως όλα τα εξωτερικά ρούχα, έτσι και το τζιν παντελόνι εκτίθεται σε κάθε είδους ακαθαρσίες και παθογόνα στην καθημερινή ζωή, λέει ο δερματολόγος Dr. Alok Vij, διευθυντής του Προγράμματος Ειδικότητας στην Δερματολογία στην Cleveland Clinic, του Οχάιο.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η γύρη, η σκόνη και τα ακάρεά της. Εκτίθεται επίσης στα σπόρια της μούχλας και τα υπολείμματα των τροφίμων. Μην ξεχνάτε, δε, τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας, το σμήγμα (το λίπος), τον ιδρώτα και τα βακτήρια του δέρματός σας. Εάν δεν το πλένετε τακτικά, λοιπόν, μετατρέπεται σε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
«Τα έξτρα βακτήρια στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν θυλακίτιδα, ένα εξάνθημα σαν ακμή στα πόδια αλλά και στους γλουτούς», εξηγεί ο Dr. Vij. «Εάν εξ άλλου έχετε μυκητίαση στα πόδια, όπως το «πόδι του αθλητή», κάθε φορά που φοράτε το τζιν σας μπορεί να ωθείται τους μύκητες προς τα πάνω. Εάν δεν το πλένετε συχνά, μπορεί τελικά να εξαπλωθούν στους μηρούς σας ή στη βουβωνική χώρα».
Μύθος η κατάψυξη
Πρέπει όμως να σαπουνίζετε το τζιν σας ή να το βάζετε στην κατάψυξη όπως συνιστούν πολλοί; «Η κατάψυξη δεν μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια», ξεκαθαρίζει ο Dr. Vij. «Για να σκοτωθούν, πρέπει να εκτεθούν σε πολικές θερμοκρασίες -62 βαθμών Κελσίου. Η κατάψυξη, όμως, περιορίζεται σε -15 έως -17 βαθμούς. Επομένως ούτε κατά διάνοιαν πλησιάζει τη θερμοκρασία που χρειάζεται η απολύμανση».
Ακόμα, όμως, κι αν σκότωνε η ψύξη τα βακτήρια, δεν θα καθάριζε το παντελόνι σας. Θα παρέμεναν στο ύφασμα οι υπόλοιπες ακαθαρσίες που συσσωρεύονται κάθε μέρα και οι οποίες αποτελούν «μαγνήτη» για τα βακτήρια.
«Το πλύσιμο με απορρυπαντικό και νερό είναι ο μοναδικός τρόπος για να απομακρυνθούν τα νεκρά δερματικά κύτταρα, το σμήγμα, τα μόρια των τροφίμων και οι άλλες ακαθαρσίες από τις οποίες τρέφονται τα βακτήρια», ξεκαθαρίζει ο ιατρός.
Πόσο συχνά να τα σαπουνίζετε
Τα καλά νέα, τονίζει, είναι ότι δεν χρειάζεται να πλένετε το τζιν σας κάθε φορά που το φοράτε. Ένας καλός κανόνας είναι να το βάζετε στο πλυντήριο μετά από 2-3 χρήσεις – όπως δηλαδή συνιστάται και για να είναι καθαρό το σουτιέν.
Αν όμως λερωθούν ή ιδρώσετε τόσο πολύ, ώστε περάσει η υγρασία στο παντελόνι, πρέπει να τα πλύνετε αμέσως.
Τα τζιν καθαρίζουν και όταν τα πλένετε σε κρύο νερό, διότι οι καθαριστικές ουσίες στα απορρυπαντικά του εμπορίου είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μην χρειάζονται καυτό νερό. Βεβαιωθείτε μόνο να τα γυρίσετε από την ανάποδη μεριά, για να καθαρίσει καλύτερα το εσωτερικό τους, καταλήγει ο Dr. Vij
iatropedia