Ο πόνος στη μέση – η οσφυαλγία κατά τους ειδικούς – είναι από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, με δείκτες υποτροπής που προσεγγίζουν το 60-80%. Η συνήθης αιτία του προβλήματος είναι η μετατόπιση των μαλακών δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου).
Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εστιάζεται στον έλεγχο των επιμέρους παραγόντων που σχετίζονται με το πρόβλημα π.χ. στην απώλεια βάρους εάν χρειάζεται, στη φυσικοθεραπεία, αλλά ακόμη και στην ψυχική στήριξη, μια και έχει φανεί ότι το στρες είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Ακόμη και οι εναλλακτικές θεραπείες π.χ. ο βελονισμός, είναι αποδεκτές εφόσον προσφέρουν ανακούφιση στους πάσχοντες.
Η σωστή στάση του σώματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προστασία της οσφυικής μοίρας αλλά και όλης της σπονδυλικής στήλης από τυχόν κακώσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν στέκεστε όρθιοι, όταν κάθεστε αλλά και όταν ξαπλώνετε η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έντονη λόρδωση της μέσης και του αυχένα καθώς και η μεγαλύτερη κύφωση της πλάτης. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των συνδέσμων και των μυών που περιβάλλουν τους σπονδύλους, καθώς και σοβαρότερα χρόνια προβλήματα (π.χ. μετατόπιση των δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η σπονδυλική στήλη).
Επομένως εάν έχετε ιστορικό οσφυαλγίας ή λόγω ηλικίας, επαγγέλματος ή φυσικής κατάστασης φοβάστε ότι η μέση σας τίθεται σε κίνδυνο η πρώτη σας μέριμνα πρέπει να είναι η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης και η τήρηση της σωστής στάσης του σώματος όταν είστε καθιστοί αλλά και όρθιοι.
Όταν στέκεστε όρθιοι όρθιοι λόγου χάρη μπροστά σε ένα ψηλό πάγκο καλό είναι να τοποθετήσετε το πόδι σας στο οριζόντιο ξύλο που ενώνει τα δύο πόδια του σκαμπό ή σε ένα σκαμνάκι. Έτσι ευθυγραμμίζετε την σπονδυλική σας στήλη και αποφεύγετε την έντονη λόρδωση της μέσης. Να εναλλάσσετε το πόδι που έχετε ανασηκώσει ώστε να μην πιαστεί. Η στάση αυτή συνιστάται και σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μέση και το ισχίο (οσφυοισχιαλγία). Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ανασηκώσετε το πόδι που πάσχει.
Επίσης όταν σηκώνετε ένα βάρος πρέπει πάντοτε να λυγίζετε τα γόνατά σας και να βάζετε δύναμη στα πόδια και όχι στη μέση. Μη σηκώσετε το βάρος απότομα και μην στρίβετε τον κορμό σας καθώς το σηκώνετε. Πριν σηκώσετε το αντικείμενο, αλλά και αφού το έχετε σηκώσει, σταθείτε όρθιοι και τεντώστε ελαφρώς προς τα πίσω την μέση σας 5-6 φορές. Μην αμελείτε αυτές τις κινήσεις ιδιαίτερα εάν πριν σηκώσετε το βάρος ήσασταν καθιστοί ή σκυφτοί για πολλή ώρα.
Όταν κάθεστε προσπαθήστε να κρατήσετε την σπονδυλική σας στήλη σε ευθεία. Αυτό θα σας είναι ευκολότερο εάν σφίξετε τους κοιλιακούς μυς ή αν καθίσετε σταυροπόδι. Φροντίστε ωστόσο να εναλλάσσετε τα πόδια σας ώστε να μην πιαστούν.
Μην «βουλιάζετε» στην πολυθρόνα, μια λανθασμένη στάση που πολλοί υιοθετούν όταν παρακολουθούν τηλεόραση. Με την στάση αυτή επιβαρύνεται ολόκληρη η σπονδυλική σας στήλη (μέση, πλάτη και αυχένας). Σημειώστε ότι αν έχετε ήδη πρόβλημα οσφυαλγίας πρέπει να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό.
Πηγή:ygeiamou.gr