Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΞεκινούν στην Ελλάδα οι δοκιμές για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ξεκινούν στην Ελλάδα οι δοκιμές για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει δοκιμές του συστήματος πιστοποιητικού εμβολιασμού στις αρχές Μαΐου με στόχο να είναι πλήρως λειτουργικό στις 30 Ιουνίου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν τη δεύτερη εβδομάδα του

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο.

Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα. Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με όσα διαμηνήθηκαν από τις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Παρασκευή, η Ε.Ε. θα επιδοθεί σε ένα «σπριντ» έως την 1η Ιουνίου, προκειμένου να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.

από τις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SAP και T-Systems) και αρμόδιων αξιωματούχων των κρατών-μελών. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 20 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα δοκιμών, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου.

Το δεύτερο κύμα των δοκιμών θα λάβει χώρα μεταξύ 1-15 Ιουνίου, με σκοπό το σύστημα του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού να είναι πλήρως έτοιμο τεχνικά ώστε να λειτουργήσει στην Ε.Ε. και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) από τις 30 Ιουνίου.

Η διαδικασία

Η Επιτροπή, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με χώρες εκτός Ένωσης για να επεκταθεί η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά των χωρών αυτών.

Η Επιτροπή θα επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των κρατών-μελών ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να διατηρούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα θέματα αυτά.

Τα βασικά στοιχεία του κανονισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά εμβολιασμού για όλους τους πολίτες της ΕΕ θα προβλέπουν τα παρακάτω:

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών – πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

dikaiologitika.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα