Ασύρματες συσκευές, όπως τα hands free και το bluetooth, δημιουργήθηκαν και για να προστατεύσουν την υγεία του οργανισμού από τους κινδύνους της πολύωρης ομιλίας στο κινητό, όπως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Υπάρχει, όμως, κάποια πραγματική απειλή πλέον, δεδομένης και της εξέλιξης της τεχνολογίας;
Σύμφωνα με μια μεγάλη και διεθνή ερευνητική μελέτη, δε διαπιστώθηκε κάποια σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του κινδύνου εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο. Την εκπόνηση της μελέτης ανέλαβε το Karolinska Institutet της Στοκχόλμης και το Imperial College του Λονδίνου, με την επιστημονική ομάδα να εστιάζει σε περισσότερους από 250.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων για να διερευνήσει εάν όσοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα εκτενώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο από ό,τι άλλοι.
Στο πλαίσιο αιτήματος διερεύνησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τους κινδύνους από την ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων επικοινωνιών, όπως ο καρκίνος, η μελέτη COSMOS ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Σε μια περίοδο μεταξύ του 2007 και του 2013, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων από πέντε χώρες απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε μητρώα, για να καταγραφούν τυχόν νεοεμφανιζόμενοι όγκοι στον εγκέφαλο.
«Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να διεξάγουν μια προοπτική μελέτη κοόρτης που συνέλεξε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο από τους υπόλοιπους» διευκρινίζει η Δρ Maria Feychting, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Karolinska Institutet, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης.
Όπως απέδειξαν τα δεδομένα, η εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο μεταξύ του 10% που περνούσε τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό ωρών ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της ζωής του δε διέφερε από εκείνους που χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο σημαντικά λιγότερο. Μάλιστα, τα άτομα που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο περισσότερο από 15 χρόνια πριν απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη COSMOS, που δημοσιεύτηκε στο Environment International, είναι η μόνη μελέτη μέχρι σήμερα που μπόρεσε να συνδυάσει έναν προοπτικό σχεδιασμό κοόρτης με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έκταση της χρήσης κινητού τηλεφώνου. Συνολικά, οι ερευνητικές προσπάθειες στο παρελθόν παρουσίαζαν μεθοδολογικά προβλήματα που καθιστούσαν δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όπως την αδυναμία προσδιορισμού για το πότε οι συμμετέχοντες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα.
Το 2011, το Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο του ΠΟΥ (IARC) κατέταξε τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως «πιθανώς καρκινογόνα». Η αξιολόγηση αυτή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες μελέτες, όπως αυτές που ρωτούσαν αναδρομικά ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο και υγιή άτομα σχετικά με την προηγούμενη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα θα συμβάλουν σημαντικά στα επιστημονικά στοιχεία για μελλοντικές αξιολογήσεις κινδύνων για την υγεία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. «Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων αλλάζει συνεχώς και ορισμένοι από τους όγκους που μελετήσαμε είναι πολύ σπάνιοι. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους συμμετέχοντες στη μελέτη COSMOS προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους» καταλήγει η Δρ Maria Feychting.
Πηγή: ygeiamou.gr