Διότι μπορεί να έχουμε πλέον τα πρώτα εμβόλια, αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα με ολοένα και περισσότερους και διαφορετικούς τρόπους. Τα συμπτώματα του κορονοϊού που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την γνώση μας γι’ αυτόν.
Σύμφωνα με το διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό Knowridge Science Report, για παράδειγμα, μια νέα μελέτη που προέκυψε από έρευνα στο Πανεπιστήμιο Hofstra στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε μια “σπάνια μορφή τύφλωσης” που μπορεί να σχετίζεται με την COVID-19, ή να επιδεινώνεται από αυτή.
Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει (και) ενδοφθαλμίτιδα
Η αιτία για να ξεκινήσει η εν λόγω έρευνα ήταν το γεγονός ότι σε διάστημα δύο μηνών, τρεις ασθενείς με COVID-19 σε ένα υγειονομικό οργανισμό της Νέας Υόρκης εμφάνισαν κερατίτιδα. Αυτή είναι μια φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα στο μάτι, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε λοίμωξη του ιστού ή του υγρού στον βολβό του ματιού που είναι γνωστή ως ενδοφθαλμίτιδα (endophthalmitis).
Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν το φαινόμενο, επειδή πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, ειδικά για να την εμφανίζουν ξαφνικά έχουν τρεις ασθενείς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και όλα τα περιστατικά να συνδέονται με γνωστά κρούσματα COVID-19.
Οι συνέπειες που είχε ο κορονοϊός σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά σοβαρές:
- Ο ένας από τους τρεις ασθενείς πέθανε από COVID-19.
- Ο δεύτερος τυφλώθηκε σε απόλυτο βαθμό.
- Ο τρίτος υποχρεώθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του ενός ματιού.
Αξίζει να επαναληφθεί σε αυτό το σημείο ότι είναι σπάνιο η κερατίτιδα να μετατραπεί σε ενδοφθαλμίτιδα. Το Knowridge Science Report σημειώνει μια προηγούμενη μελέτη σχεδόν 10.000 ματιών, όπου μόνο 27 από αυτά τα μάτια (σε άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών) έδειξαν κερατίτιδα που μετατράπηκε σε ενδοφθαλμίτιδα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία άλλη επιστημονική έρευνα που να υποδηλώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν γι’ αυτό.
Ωστόσο, αυτό που πέτυχε η εν λόγω έρευνα είναι μια ακόμη υπενθύμιση της σοβαρότητας της πανδημίας του κορονοϊού, του πόσο θανατηφόρες είναι οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειές του, καθώς και οι άγνωστες παραλλαγές τους.
Πηγή: iatropedia.gr