Μια ιδιαίτερη επιστημονική έρευνα που συνδέει την κατανάλωση καφέ με τον μεταστατικό καρκίνο είδε το φως της δημοσιότητας.
Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής της Κλινικής Mayo μελέτησαν το πώς η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ μπορεί να αυξήσει το διάστημα επιβίωσης αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο επιδείνωσης σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εντέρου. Τα ευρήματα από τη μελέτη παρατήρησης, η οποία είχε ενσωματωθεί σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκων φάσης 3, έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογα στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την έκβαση του μη μεταστατικού καρκίνου του εντέρου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμη κι αν υπάρχουν μεταστάσεις.
Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology, σημειώνουν πως ανέλυσαν στοιχεία για 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.
Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και η νόσος τους αργούσε να επιδεινωθεί, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος. Παρά τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη αναδεικνύει απλώς μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, και άρα δεν είναι –ακόμη τουλάχιστον– σε θέση να συστήσουν στους καρκινοπαθείς να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ.