Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑφυδάτωση; Πέντε τρόφιμα που μας ξεδιψούν περισσότερο από το νερό

Αφυδάτωση; Πέντε τρόφιμα που μας ξεδιψούν περισσότερο από το νερό

.

******

Υπολογίζεται ότι οι τέσσερις στους δέκα ηλικιωμένους είναι χρόνια αδυδατωμένοι, ενώ στους ενήλικες άνω των 65  τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης είναι υψηλότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες. Το γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων το αίσθημα της δίψας ατονεί αποτελεί μια εξήγηση γι΄αυτό το φαινόμενο. Επιπρόσθετα ωστόσο πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας δεν φροντίζουν να πίνουν αρκετό νερό στη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη πίνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε, καθώς και χυμούς (φυσικούς, φρεσκοστιμμένους και χωρίς ζάχαρη). Ξέρετε όμως ότι μπορείτε να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνετε και με τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων;

Το μυστικό είναι να επιλέξετε τα φρούτα και λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Επομένως βάλτε στο πιάτο σας αγγουράκια που έχουν έως και 95% περιεκτικότητα σε νερό. Παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά που συμβάλλουν στη απομάκρυνση των άχρηστων συστατικών από το σώμα, μειώνουν τον ερεθισμό του δέρματος, ενώ τους αποδίδονται και αντιγηραντικές ιδιότητες!

Το σέλερυ είναι ένα ακόμη λαχανικό που έχει σχεδόν 95% περιεκτικότητα σε νερό, ενώ η τραγανή του υφή το καθιστά παράλληλα και ένα σνακ με ελάχιστες θερμίδες που συμβάλλει στην πρόκληση κορεσμού. Επίσης το σέλερυ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή.

Τα κολοκυθάκια, κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό – και ιδανικό συμπλήρωμα για το τουρλού λαχανικών στο φούρνο – είναι πλουσιότατο σε νερό, η περιεκτικότητά του αγγίζει το 95% όση και τα αγγουράκια. Πέρα από επαρκή ενυδάτωση τα κολοκυθάκια χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά όπως η β- καροτίνη θεωρούνται ωφέλιμα για το δέρμα, ενώ χάρη στη λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που περιέχουν προστατεύουν και την όραση.

Από τα φρούτα του καλοκαιριού που μας ξεδιψούν δεν θα μπορούσε να λείπει το καρπούζι! Πλούσιο σε νερό – πάνω από 91% η περιεκτικότητά του – αλλά και σε λυκοπένιο – στο οποίο οφείλει το κόκκινο χρώμα του. Το τελευταίο συστατικό θεωρείται ότι προφυλάσσει τα κύτταρα από την ηλιακή ακτινοβολία και προστατεύει το δέρμα.

Συμπληρώνουμε τη λίστα με τις φράουλες, που ακόμη βρίσκουμε στην αγορά. Με περιεκτικότητα σε νερό άνω του 91% και πλούσιες σε φλαβονοειδή, συστατικά που θεωρούνται ευεργετικά για τη νοητική λειτουργία, οι φράουλες, αλλά και τα μούρα εν γένει θεωρούνται υπερτρόφιμα που μας δροσίζουν και ωφελούν την υγεία.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα