Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΑυχένας και ώμοι «πιασμένοι» – Η κίνηση «κλειδί» για να χαλαρώσουν

Αυχένας και ώμοι «πιασμένοι» – Η κίνηση «κλειδί» για να χαλαρώσουν

- Advertisement -

Δοκιμάστε την πόζα της καμήλας για να εκτονώσετε την ένταση που συνήθως συσσωρεύεται σε περιοχές όπως ο αυχένας, οι ώμοι αλλά και η μέση σας.

Στη yoga, οι στάσεις με κάμψη της πλάτης και της μέσης, όπως η στάση καμήλας, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης, στην ανακούφιση από την ένταση σε περιοχές όπως ο αυχένας και οι ώμοι, στη βελτίωση της στάσης σας και στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειάς σας.

Επειδή όμως πρόκειται για asana (στάση) που απευθύνεται σε προχωρημένους, είναι σημαντικό να εξασκείτε τη πόζα με σωστή προθέρμανση και καλή φόρμα για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Τι είναι η πόζα καμήλας;
Η πόζα καμήλας θεωρείται «προχωρημένη» asana διότι εκτελείτε έντονη οπίσθια κάμψη.

Το Ustrasana (το σανσκριτικό όνομα) κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «πόζα καμήλας» και αντιπροσωπεύει την ομοιότητα που κάνει το σώμα σας με την καμπούρα μιας καμήλας όταν βρίσκεται σε αυτή τη στάση.

Πώς μας βοηθά
Στη γιόγκα, οι βαθιές οπίσθιες κάμψεις (ή οι στάσεις όπου σκύβετε προς τα πίσω), όπως η στάση της καμήλας, είναι ιδιαίτερα δυναμωτικές. Αυξάνουν την κυκλοφορία σε ολόκληρο το σώμα και ξυπνούν το νευρικό σύστημα.

Η πόζα καμήλας, ειδικότερα, σας βοηθά να τεντώσετε την σπονδυλική σας στήλη και πολλούς από τους μυς του μπροστινού μέρους του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του στήθους, της κοιλιάς, των ισχίων και των τετρακέφαλων.

Ποιος μπορεί να την κάνει
Ακόμη και οι προχωρημένοι γιόγκι θα πρέπει να κάνουν ζέσταμα πριν την εκτέλεσή της για να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Είναι καλύτερο να την αποφύγετε εάν είχατε τραυματισμό ή χρόνια προβλήματα με τα γόνατα, τους ώμους, τον αυχένα ή την πλάτη σας.

Εάν κατά την εκτέλεσή της, αισθανθείτε αστάθεια ή πόνο στην μέση, σταματήστε και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.

Πόσο την «κρατάμε»
Μπορείτε να κρατήσετε τη στάση καμήλας για οπουδήποτε από 3 έως 10 βαθιές αναπνοές, ανάλογα με την άνεσή σας στη στάση.

Εάν παρατηρήσετε ότι κρατάτε την αναπνοή σας ή αισθάνεστε πόνο οπουδήποτε στο σώμα σας, σηκώστε τον εαυτό σας αργά από τη στάση.

Πώς θα την κάνετε σωστά για να «ξεκλειδώσετε» αυχένα και ώμους
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, αφού κάνετε το απαραίτητο ζέσταμα, περιλαμβάνουν:

Ξεκινήστε, γονατίζοντας στο μπροστινό μέρος του yoga mat σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια διπλωμένη κουβέρτα ή πετσέτα από κάτω ώστε να ακουμπάτε σε πιο μαλακή επιφάνεια. Κρατήστε τα γόνατά σας μακριά το ένα από το άλλο, περίπου στο άνοιγμα των γοφών σας.
Επιμηκύνετε τη σπονδυλική σας στήλη, «τραβώντας» νοητά την ουρά της μέσης προς το έδαφος και σηκώνοντας το στέρνο και το κεφάλι σας προς την οροφή.
Τοποθετήστε τα χέρια σας στο κάτω μέρος της μέσης σας δίπλα στο ιερό οστό σας (το οστό στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης) με τις άκρες των δακτύλων προς τα κάτω για υποστήριξη.
Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και καθώς εκπνέετε, αρχίστε να σηκώνετε το πηγούνι σας για να κοιτάξετε προς τα πάνω και προς τα πίσω, στη συνέχεια πολύ αργά, αρχίστε να σκύβετε προς τα πίσω.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να φτάσετε τις φτέρνες σας πίσω σας και πάρτε μια βαθιά εισπνοή.
Καθώς εκπνέετε, σπρώξτε τους γοφούς σας προς τα εμπρός προς το μπροστινό μέρος του χαλιού σας. Απλώστε τους τετρακέφαλους και τους κοιλιακούς σας και συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά καθώς σκύβετε προς τα πίσω.
Φανταστείτε ότι συνδέετε τις ωμοπλάτες σας πίσω σας για να ανοίξετε το στήθος σας.
Αναπνεύστε στη στάση για 3 έως 10 αναπνοές.
Για να βγείτε με ασφάλεια από τη στάση της καμήλας, σφίξτε τους κοιλιακούς σας καθώς σηκώνετε τα χέρια σας από τις φτέρνες σας και τοποθετήστε τα πίσω στο ιερό οστό σας.

Εισπνεύστε και στη συνέχεια πολύ αργά και προσεκτικά αρχίστε να επαναφέρετε τη σπονδυλική σας στήλη ώστε να επανέλθετε ξανά στην γονατιστή θέση με το κεφάλι σας να επιστρέφει τελευταίο.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την τεχνική της, μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

 

vita.gr

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα