Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑπό ποια καρδιολογικά προβλήματα μας προστατεύει ο καφές. Πόσο πρέπει να πίνουμε

Από ποια καρδιολογικά προβλήματα μας προστατεύει ο καφές. Πόσο πρέπει να πίνουμε

.

Τι δείχνουν νέες μελέτες για τις επιδράσεις του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία. Τι ισχύει για τους υγιείς και τι για τους ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα. Ποιες ποσότητες δρουν προστατευτικά.
Νέα δεδομένα που δείχνουν πως ακριβώς επηρεάζει ο καφές την καρδιαγγειακή υγεία, τι ισχύει για τους ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς και ποια είναι η ιδανική ποσότητα για την υγεία, ανακάλυψαν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Όπως διαπίστωσαν, δύο έως τρία φλιτζάνια καφές την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως ποικίλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιπλέον, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα νέα ευρήματα ισχύουν τόσο για τους υγιείς ανθρώπους, όσο και για τους καρδιοπαθείς, λένε οι ερευνητές. Και προσθέτουν πως τα ευρήματά τους είναι καθησυχαστικά για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα, διότι ο καφές δεν σχετίζεται με νέα καρδιολογικά προβλήματα, ούτε με επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων. Αντιθέτως, μπορεί να είναι καρδιοπροστατευτικός.

«Επειδή ο καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, μερικοί ασθενείς ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο μερικοί γιατροί συνιστούν γενικώς διακοπή του καφέ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Peter Kistler, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Ωστόσο, «τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνεται η κατανάλωση καφέ. Μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας υγιεινής διατροφής για τους ανθρώπους με και χωρίς καρδιοπάθεια. Ανακαλύψαμε ότι η επίδρασή του είτε είναι ουδέτερη (άρα, δεν βλάπτει) είτε προστατευτική για την καρδιολογική υγεία».

Διαβάστε ακόμα Γιατί κάποιες μέρες δεν σας ξυπνάει ο πρωινός καφές
Ο Dr. Kistler και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK BioBank. Συμπεριλαμβάνει δεδομένα υγείας για περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες επί τουλάχιστον 10 χρόνια.

Από ποια καρδιαγγειακά προβλήματα προστατεύει
Στην πρώτη από τις νέες αναλύσεις, εξετάστηκαν τα στοιχεία από 382.535 άνδρες και γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57 έτη. Κανένας τους δεν έπασχε από καρδιοπάθεια κατά την ένταξή τους στην βάση δεδομένων. Οι ερευνητές εξέτασαν αν συσχετιζόταν ο καφές με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων μία δεκαετία αργότερα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίστηκαν με μείωση κατά 10% έως 15% του κινδύνου αναπτύξεως:

Στεφανιαίας νόσου
Καρδιακής ανεπάρκειας
Εγκεφαλικού επεισοδίου
Επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας
Θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
Θανάτου από κάθε αιτία
Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τον θάνατο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Αντιθέτως, οι ποσότητες άνω των 3 φλιτζανιών ημερησίως σχετίστηκαν με μικρότερα οφέλη.

Οι καρδιοπαθείς
Στην δεύτερη ανάλυση αξιολογήθηκαν τα στοιχεία από 34.279 άτομα που ήδη έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα όταν εισήχθησαν στην βάση δεδομένων.

Ο καφές φάνηκε να είναι και γι’ αυτούς προστατευτικούς. Ειδικότερα, 2-3 φλιτζάνια την ημέρα σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων καρδιακού ρυθμού. Δεν υπήρχε καν αυξημένος κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή, ούτε για κολπικό πτερυγισμό, τόνισε ο Dr. Kistler. Οι δύο αυτές καταστάσεις ανησυχούν περισσότερο τους γιατρούς σε συνάρτηση με τον καφέ, εξήγησε.

Αντιθέτως, η ανάλυση έδειξε πως ο καφές δρούσε προστατευτικά στους 24.111 εθελοντές με ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας. Παραδείγματος χάριν, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Ο κολπικός πτερυγισμός είναι ένα είδος ταχυκαρδίας.

«Πολλοί γιατροί ανησυχούν μήπως βλάψει ο καφές τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή αρρυθμία. Έτσι τους συνιστούν να τον διακόπτουν, για να μην προκληθεί επικίνδυνη αρρυθμία», εξήγησε ο Dr. Kistler. «Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι ο καφές είναι ασφαλής και μπορούν να τον καταναλώνουν ακόμα και οι καρδιοπαθείς».

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιος θα παρακούσει τις οδηγίες του γιατρού του, βασισμένος στα νέα ευρήματα. Ούτε ότι θα αυξήσει το πρωινό του καφεδάκι για να πίνει υποχρεωτικώς δύο καφέδες την ημέρα. Οι ασθενείς πρέπει πάντοτε να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Ποιος είναι ο καλύτερος καφές
Στην τρίτη ανάλυσή τους, οι ερευνητές εξέτασαν αν ο καφές επηρέαζε με διαφορετικό τρόπο την καρδιαγγειακή υγεία, αναλόγως με το είδος του. Ειδικότερα εξέτασαν τις επιδράσεις:

Του στιγμιαίου καφέ (διαλύεται αμέσως με λίγο ζεστό νερό)
Του ντεκαφεϊνέ (καφές χωρίς καφεΐνη)
Του αλεσμένου καφέ (γαλλικός, εσπρέσο κ.λπ.)
Όπως διαπίστωσαν, 2-3 φλιτζάνια ημερησίως από όλα τα είδη του καφέ σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, ο στιγμιαίος και ο αλεσμένος σχετίστηκαν και με μειωμένο κίνδυνο:

Εμφράγματος
Εγκεφαλικού
Καρδιακής αρρυθμίας
Καρδιακής ανεπάρκειας
Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Μείωνε όπως τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν υπερτερεί του κανονικού καφέ, όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, τόνισε ο Dr. Kistler.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του καφέ και της καρδιαγγειακής υγείας, τονίζουν οι ερευνητές. Ενισχύουν όμως εκείνα που δείχνουν ότι ο καφές, σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Πηγή:iatropedia

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα