Την χειρότερη ψυχική υγεία φαίνεται πως έχουν όσοι γεννήθηκαν την δεκαετία του 1990, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκε από το University of Sydney.
Ο λόγος για τα γηραιότερα μέλη της Gen Z και τους νεότερους Millennials. Όσοι δηλαδή, πλησιάζουν στην κοινώς λεγόμενη μέση ηλικία, οι οποίοι όπως αναδείχθηκε από την έρευνα, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες γενιές, δεν παρουσιάζουν βελτιώσεις στη ψυχική τους υγεία όσο μεγαλώνουν.
Συγκεκριμένα επιστήμονες από την Αυστραλία παρακολούθησαν την ψυχική υγεία σχεδόν 30.000 ενηλίκων από το 2001 έως το 2020 και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως οι μειώσεις της ψυχικής υγείας ήταν ιδιαίτερα εμφανείς σε άτομα που γεννήθηκαν την δεκαετία του 1990.
Το μικρότερο βαθμό παρουσίασαν τα άτομα που γεννήθηκαν την δεκαετία του 1980, ενώ βρέθηκαν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ψυχική υγεία επιδεινώνεται μεταξύ των ανθρώπων που γεννήθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1980. Η έρευνα επικεντρώνεται μεν σε Αυστραλούς, ωστόσο έντονο θέμα με την ψυχική υγεία των πολιτών παρατηρείται και στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες ανέφερε ότι είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κατάθλιψη ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.
Οι ερευνητές επισήμαναν μεταξύ των πιθανών λόγων το κλείσιμο σχολείων στην έξαρση της πανδημίας, την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος και την εξ αποστάσεως εργασία. Παράλληλα στην λίστα υπήρχαν και η εκτόξευση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, ο κακός -ποιοτικά- ύπνος και η κλιματική αλλαγή. Άλλες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι οι νεαροί ενήλικες είναι πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Πηγή:news247.gr