Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική διαταραχή που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το ygeia mou, η υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι βοηθά στη διαχείριση της κατάθλιψης, καθώς ρυθμίζει διάφορους μηχανισμούς που επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την νοητική υγεία όπως η φλεγμονή,
Πρόσφατα, πλήθος ερευνητικών στοιχείων επιβεβαιώνουν την αλληλόδραση ανάμεσα στην υγεία του εντέρου και τις ψυχικές διαταραχές. Πρόσφατα έχει αναφερθεί η επίδραση των πρεβιοτικών στην ψυχική υγεία, καθώς αυτά τα προϊόντα ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων με ψυχοφυσιολογικές επιδράσεις. Ομοίως, προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi και το natto, φαίνεται ότι βελτιώνουν τις νευροψυχιατρικές λειτουργίες ρυθμίζοντας το μεταβολικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, η χορήγηση Lactobacillus plantarum και Bifidobacterium infantis έχει φανεί ότι μειώνει συμπτώματα ενδεικτικά της κατάθλιψης.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders εξετάζει την αλληλοσυσχέτιση ανάμεσα στην διατροφή, την σωματική υγεία και την κατάθλιψη. Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων της αμερικανικής έρευνας NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) μεταξύ του 2011 και 2018 σε σύνολο 16.572 συμμετεχόντων.
Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει την σχέση ανάμεσα στη διατροφή που προάγει την υγεία του εντέρου και την μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής που προάγει την υγεία του εντέρου, π.χ. πλούσιας σε διαιτητικές ίνες και τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, και της μείωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η ευεργετική δράση της δίαιτας παρατηρήθηκε σε άτομα με διαφορετική διαβάθμιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.