Κάθε φορά που πεινάμε ή νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογήσουμε, έχουμε μία επιλογή: είτε θα καταναλώσουμε κάτι που ξέρουμε ότι μας κάνει καλό, είτε θα υποκύψουμε σε ό,τι πεντανόστιμο αλλά ανθυγιεινό βρούμε μπροστά μας.
Η απόφαση δεν είναι για όλους εύκολη. Μακροπρόθεσμα, όμως, η διατροφή που θα επιλέξουμε επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση της διατροφής σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών από τη Βρετανία. Όπως έδειξε, όσοι άρχισαν να τρώνε πιο υγιεινά και διατήρησαν αυτή τη συνήθεια, πρόσθεσαν έως και 10 χρόνια στη ζωή τους. Το ακριβές όφελος παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως:
Με την ηλικία που είχαν όταν βελτίωσαν τη διατροφή τους και
Το πόσο ριζική ήταν η αλλαγή
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Nature Food. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 467.354 άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές αυτοί παρέχουν από το 2006 στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους στην βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους εθελοντές σε κατηγορίες, αναλόγως με τις διατροφικές συνήθειές τους. Εξέτασαν επίσης πως αυτές άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου και τι αντίκτυπο είχαν. Έτσι διαπίστωσαν ποιοι έτρωγαν ανθυγιεινά, ποιοι υγιεινά και ποιοι ακολουθούσαν ενδιάμεσο διαιτολόγιο.
Κατέγραψαν επίσης ξεχωριστά ποιοι τηρούσαν τις διατροφικές συστάσεις του βρετανικού υπουργείου υγείας και ποιοι έτρωγαν πιο υγιεινά απ’ όλους. Οι συστάσεις του υπουργείου τιτλοφορούνται Eatwell Guide. Προτείνουν μία υγιεινή διατροφή, χωρίς όμως να αποκλείουν κανένα ανθυγιεινό τρόφιμο. Απλώς συνιστούν να καταναλώνεται «λιγότερο συχνά και σε μικρές ποσότητες».
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες και οι γυναίκες που ακολουθούσαν την δυτικού τύπου διατροφή και την άλλαξαν στα 40 τους, τρώγοντας απλώς πιο υγιεινά, κέρδισαν 8,9 και 8,6 χρόνια ζωής αντιστοίχως. Οι εθελοντές αυτοί δεν έκοψαν εντελώς τα ανθυγιεινά φαγητά, αλλά τα κατανάλωναν σπανίως.
Ωστόσο, όσοι έκοψαν εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρεατικά, κέρδισαν:
10,8 χρόνια πρόσθετης ζωής οι άνδρες
10,4 χρόνια πρόσθετης ζωής οι γυναίκες
Αυτοί οι εθελοντές αντικατέστησαν τα παχυντικά εδέσματα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Τα αντίστοιχα οφέλη στους εθελοντές που ήταν 70 ετών όταν άλλαξαν τη διατροφή τους, ήταν μικρότερα. Και πάλι όμως ήταν σημαντικά. Ειδικότερα, το όφελος για τους 70χρονους που έκοψαν εντελώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν:
5,4 χρόνια για τους άνδρες
5 χρόνια για τις γυναίκες
Οι ερευνητές εξηγούν πως για τον μέσο ενήλικα που καταναλώνει μία ενδιάμεση διατροφή, το μέσο προσδόκιμο ζωής (δηλαδή τα χρόνια που του απομένουν να ζήσει είναι):
44,7 χρόνια για τις γυναίκες και 41,5 χρόνια για τους άνδρες όταν έχουν ηλικία 40 ετών
17,6 χρόνια για τις γυναίκες και 15,5 χρόνια για τους άνδρες στην ηλικία των 70 ετών
Αυτά αυξάνονται αισθητά με την μετάβαση στην υγιεινή διατροφή, τονίζουν οι επιστήμονες.
«Η μελέτη μας έδειξε πως όσο εντονότερες είναι οι βελτιώσεις στη διατροφή, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lars Fadnes, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία. «Όπως ήταν αναμενόμενο, τα οφέλη είναι χαμηλότερα όταν η αλλαγή γίνεται σε μεγάλη ηλικία. Και πάλι όμως είναι σημαντικά».
Επομένως, «δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειές μας και να προστατεύσουμε την υγεία μας», κατέληξε.
Πηγή: iatropedia