Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι η κοιλιά σας είναι σφιχτή και γεμάτη, πιθανότατα έχετε φουσκώσει. Το φούσκωμα είναι κοινό και αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στο φούσκωμα, όπως η δυσκοιλιότητα, η κατάποση αέρα, η υπερκατανάλωση τροφής και η αύξηση βάρους.
Επιπλέον, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω το πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσουν φούσκωμα όπως:
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Κοιλιοκάκη
Υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου
Καρκίνος ωοθηκών
Δυσανεξία στη γλουτένη ή στη λακτόζη
Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα. Εάν αισθάνεστε άβολα φουσκωμένοι μετά τα γεύματα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τα είδη των τροφών που τρώτε. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες και χειρότερες τροφές για το φούσκωμα.
Οι χειρότερες τροφές για το φούσκωμα
Το λάχανο, το μπρόκολο και το λάχανο είναι σταυρανθή λαχανικά και περιέχουν ραφινόζη, μια ζάχαρη που παράγει αέρια και σας κάνει να φουσκώνετε. Ωστόσο, η συχνότερη κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα.
«Η συνεχής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, πλούσιες σε φυτικές ίνες οδηγεί στο να έχουμε ένα ισχυρότερο, πιο υγιές πεπτικό σύστημα που είναι λιγότερο επιρρεπές σε φούσκωμα», δήλωσε η Cynthia Sass, συντάκτρια διατροφής που συμβάλλει στην υγεία. Έτσι μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε πράσινα λαχανικά.
Για να βοηθήσετε την πέψη, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε στον ατμό τα λαχανικά: «Το μαγείρεμα οποιουδήποτε λαχανικού μαλακώνει τις φυτικές ίνες και συρρικνώνει τη μερίδα καθώς ψήνεται μέρος του νερού, έτσι καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο γαστρεντερικό σωλήνα», εξήγησε ο Sass.
Δεν θα εξαλείψει ή θα αποτρέψει εντελώς το φούσκωμα, αλλά μπορεί να κάνει τα λαχανικά σας πιο εύκολα στην πέψη.
Τα φασόλια —μαζί με τις φακές, τη σόγια και τον αρακά— είναι γνωστά ως τρόφιμα που προκαλούν αέρια. Αν και περιέχουν περισσότερο από αρκετή πρωτεΐνη, περιέχουν επίσης σάκχαρα και φυτικές ίνες που το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει. Αυτό οδηγεί σε αέρια και φούσκωμα. Συνδυάστε όσπρια με εύκολα εύπεπτα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι ή κινόα, και πιείτε άφθονο νερό. Το σώμα σας τελικά θα συνηθίσει σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματά σας.
«Αν τρώτε συχνά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια, δεν θα σας ενοχλούν τόσο όσο αν τα τρώτε σποραδικά», σημείωσε η Sass.
Μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη εάν αισθάνεστε αέρια μετά από μερικές φέτες τυρί ή ένα μπολ δημητριακών με γάλα. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη στερούνται τα απαραίτητα ένζυμα για τη διάσπαση της λακτόζης (η ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αερίων στο γαστρεντερικό (GI) σωλήνα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μήλα περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη—σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν, είπε ο Sass, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και αναπόφευκτο αίσθημα πρηξίματος.
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι γεμάτα με διαλυτές ίνες που ονομάζονται φρουκτάνες. Το σώμα δεν είναι απίστευτα καλό στην πέψη των τροφών που περιέχουν φρουκτάνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά πεπτικά προβλήματα.
Οι καλύτερες τροφές για το φούσκωμα
Κάποιοι χρησιμοποιούν αγγούρια για να μειώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια τους – και μπορείτε να τα φάτε για να κάνετε το ίδιο πράγμα για την κοιλιά σας. Το λαχανικό περιέχει κερσετίνη , ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του οιδήματος.
Τα σπαράγγια είναι μια υπερτροφή κατά του φουσκώματος — μισό φλιτζάνι περιέχει περίπου 63 γραμμάρια νερό που μπορεί να σας ενυδατώσει, να σας βοηθήσει να ουρήσετε και να ξεπλύνετε όλο αυτό το υπερβολικό νερό για να ανακουφίσετε τυχόν ενόχληση και φούσκωμα. Περιέχει επίσης πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης «καλών» βακτηρίων. Αυτό βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στο πεπτικό σας σύστημα για την πρόληψη ή τη μείωση των αερίων.
Ο περιορισμός των αμυλούχων λαχανικών – όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι – είναι το κλειδί για την υγιεινή διατροφή και τη μείωση του φουσκώματος. Το μόνο άμυλο που δεν προκαλεί αέρια είναι το ρύζι.
Μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο εμποδίζουν την κατακράτηση νερού ρυθμίζοντας τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σας και μπορούν έτσι να μειώσουν το φούσκωμα που προκαλείται από το αλάτι. Οι μπανάνες έχουν επίσης κάποιες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα
Εδώ είναι μερικές άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο
Σταφίδες
Αποξηραμένα βερίκοκα
Πατάτες
Σπανάκι
Πορτοκάλια
Φακές
Η παπαΐνη, το ένζυμο της παπάγιας, βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών στο γαστρεντερικό σας σύστημα, γεγονός που διευκολύνει την πέψη. Επίσης, τα τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς , είναι κυρίως νερό, το οποίο καταπολεμά το φούσκωμα διατηρώντας το σώμα σας ενυδατωμένο.
Το τζίντζερ περιέχει το πεπτικό ένζυμο zingibain, το οποίο βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να διασπάσει την πρωτεΐνη.
Εάν αισθάνεστε πρησμένοι μετά το δείπνο, πιείτε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με μέντα ή χαμομήλι. Και τα δύο είδη χαλαρώνουν τους γαστρεντερικούς μύες για να βοηθήσουν στη διάχυση του αερίου που προκαλεί το φούσκωμα του στομάχου σας.
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά αέρια. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραδοσιακά την κανέλα για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων όπως το φούσκωμα.
Πηγή: enikos.gr