Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΛοίμωξη HIV: Μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 2022

Λοίμωξη HIV: Μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα το 2022

.

******

Μακριά από τον στόχο των 500.000 νέων λοιμώξεων HIV ετησίως βρέθηκε η παγκόσμια κοινότητα την περσινή χρονιά, αφού σύμφωνα με στοιχεία του UNAIDS καταγράφηκαν 1,5 εκατ. νέες λοιμώξεις και περίπου 650.000 θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, την χρονιά που περάσε.

Μείωση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38,8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.

Διεθνείς φορείς όπως το UNAIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνασπισμοί κρατών αλλά και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα καταβάλλουν προσπάθειες για το οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV.

To 95-95-95 του UNAIDS με ορίζοντα το 2030 αφορά στον τριπλό στόχο: α) μέχρι τότε να γνωρίζουν σχεδόν όλα τα οροθετικά άτομα το status τους, β) όλοι όσοι γνωρίζουν να έχουν καθολική πρόσβαση σε θεραπεία και γ) το συντριπτικό ποσοστό αυτών που είναι σε θεραπεία να έχουν πετυχημένη ιική καταστολή.

«Αγκάθι» το κοινωνικό στίγμα

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συντάσσεται με τις παγκόσμιες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για το οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV και υπενθυμίζει ότι, «είναι ημέρα αφιερωμένη σε όσες και όσους χάθηκαν τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες λόγω του AIDS, αλλά συνεχίζει να είναι και ημέρα διεκδίκησης για όλους όσοι και όσες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία και ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία».

Η πρόοδος της επιστήμης έχει καταστήσει πλέον την HIV λοίμωξη μια χρόνια, διαχειρίσιμη κατάσταση. Για τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή τους, ο ιός δεν αποτελεί απειλή, ζουν με αυτόν χωρίς να μεταδίδουν και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ωστόσο, το στίγμα, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι διακρίσεις εμμένουν και εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Η «Θετική Φωνή» διαχρονικά διεκδικεί την έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP – προφύλαξη μετά την έκθεση), άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, προώθηση του ασφαλέστερου σεξ, ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια.

Οι οροθετικοί αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικές τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας χρονιάς σε ότι αφορά στην λοίμωξη HIV:
– απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)
– παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)
– νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022).

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο “Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα”, την ενίσχυση και περαιτέρω στελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από συμπεριληπτική ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και την εξίσωση U=U. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση του στίγματος και των κοινωνικών παραγόντων που το ενισχύουν», καταλήγει η «Θετική Φωνή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Πηγή: protothema

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα