Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα ζωτικά όργανα και είναι επικίνδυνο επειδή απελευθερώνει χημικές ουσίες και ορμόνες στο αίμα που προκαλούν φλεγμονή και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες και η λιπώδης νόσος του ήπατος.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν την «πράσινη μεσογειακή» δίαιτα, καίνε το επικίνδυνο είδος σωματικού λίπους με τετραπλάσιο ρυθμό από τους ανθρώπους που ακολουθούν άλλες δίαιτες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Όσοι ακολούθησαν διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης επί 18 μήνες, είδαν τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους να μειώνονται κατά 14%, σε σύγκριση με μόλις 4,5% όσων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου που ακολουθούσαν μια τυπική υγιεινή διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες και έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς πληθώρα μελετών επιβεβαιώνουν τα οφέλη της για τη μακροζωία και την πρόληψη του καρκίνου.
Η «πράσινη» μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρια, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα λαχανικά.
Τα άτομα που ακολούθησαν αυτή στη διατροφή, απέκλεισαν το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι και ένα σέικ από λιμνοειδή (duckweeds), γνωστά και ως φύκια του γλυκού νερού ή φακές του νερού (water lentils). Πρόκειται για οικογένεια υδρόβιων φυτών, που επιπλέουν κάτω από την επιφάνεια ακίνητων ή αργά κινούμενων σωμάτων γλυκού νερού.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες -φυτικές ενώσεις που προστατεύουν το σώμα από το στρες- βοηθούν στην καύση λίπους, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες.
Η Δρ. Hila Zelicha, ειδική στην παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Ben-Gurion στο Ισραήλ, είπε: «Μια μείωση κατά 14% στο σπλαχνικό λίπος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα προκειμένου να κάνετε απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας».
Στη μελέτη συμμετείχαν 294 εθελοντές, ηλικίας 40-60 ετών. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ήταν άνδρες, ενώ όλοι είχαν αυξημένη περίμετρο μέσης και ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε μία απλή υγιεινή διατροφή, η δεύτερη την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και η τρίτη την πράσινη μεσογειακή διατροφή.
Οι εθελοντές ακολουθούσαν τα διαιτολόγιά τους επί 18 μήνες, ενώ παράλληλα γυμνάζονταν. Το ποσοστό συμμόρφωσης στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης πλησίασε το 90% (89,8%).
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής για τη μέτρηση του σπλαχνικού λίπους. Μετρήθηκε επίσης το βάρος και η περίμετρος της μέσης τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σπλαχνικό λίπος τους μειώθηκε ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθούσαν.
Ειδικότερα, η μείωση ήταν:
4,5% με την απλή υγιεινή διατροφή
7% με την κλασική μεσογειακή διατροφή
14% με την πράσινη μεσογειακή διατροφή
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απώλεια βάρους είναι ένας σημαντικός στόχος μόνο εάν συνοδεύεται από σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του λιπώδους ιστού.
Πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη απώλεια σπλαχνικού λίπους στην ομάδα της «πράσινης» δίαιτας οφείλεται στο ότι η διατροφή τους είχε περισσότερες πολυφαινόλες.
Τα επίπεδα αυτών των φυτικών ενώσεων ήταν υψηλότερα σε αυτούς τους συμμετέχοντες σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Medicine.
Πηγή: onmed.gr
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter