Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚορωνοϊός: Η Eris κυριαρχεί, η Pirola αναμένεται – Σε άνοδο οι νοσηλείες

Κορωνοϊός: Η Eris κυριαρχεί, η Pirola αναμένεται – Σε άνοδο οι νοσηλείες

.

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση των πιο πρόσφατων και ιδιαίτερα μεταδοτικών υποπαραλλαγών του κορωνοϊού. Η… εγκατάσταση της «Pirola» επί ευρωπαϊκού εδάφους – με την ανίχνευση στη Γερμανία και τη δήλωση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο – μεγαλώνει τον κίνδυνο να έρθει στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, σταθερά αυξάνονται οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, με το επόμενο διάστημα όσο η χώρα μπαίνει στην «καρδιά» του φθινοπώρου να κρίνεται κρίσιμο καθώς αναμένεται ταυτόχρονη έξαρση των εποχικών ιώσεων.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας ανακοίνωσε την ανίχνευση ΒΑ.2.86 – ή «Pirola» όπως έχει ονομαστεί. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τις αρχές Ιουλίου οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, κατ’ αναλογία με την αύξηση των επιβεβαιωμένων μολύνσεων με κορωνοϊό.

Έτοιμο για εκτεταμένη εξάπλωση της «Pirola» στην κοινότητα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αναφορά επιδημίας σε οίκο ευγηρίας. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν η υποπαραλλαγή έχει αλλάξει την κλινική βαρύτητα ή θα κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και βρίσκεται στο μικροσκόπιο ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τα μέσα Αυγούστου. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δανία στα τέλη Ιουλίου και έκτοτε κρούσματα έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική, η Σουηδία, οι ΗΠΑ.

«Δεν ξέρουμε αυτή η οβιδιακή μεταμόρφωση του ιού τι κρύβει, από πλευράς παθογονικότητας και μεταδοτικότητας», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε σχέση με τις πολλές μεταλλάξεις που φέρει η Pirola. «Είδαμε την εξέλιξη της Δέλτα σε Όμικρον και πόσο αύξησε τα κρούσματα. Από την άλλη πλευρά ήταν ηπιότερη η Όμικρον», συνεχίζει, καταλήγοντας ότι η εξέλιξη του ιού μπορεί να είναι καλή, μπορεί, όμως, και κακή. Μένει να φανεί σε λίγο διάστημα. Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με τον Καθηγητή, δε δείχνει σημάδια πιο βαριάς νόσησης που να προκαλούν ανησυχία.

Αύξηση των νοσηλειών κατά 13% σε μια εβδομάδα

Στην Ελλάδα, κυρίαρχη παραμένει η υποπαραλλαγή «Eris», αντιπροσωπεύοντας το 41% των κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση κατά 12% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και την Τρίτη το βράδυ νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 528 άτομα με κορωνοϊό και ακόμη 127 άτομα σε ειδικές κλίνες, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Συνολικά, επομένως, στα νοσηλευτικά ιδρύματα νοσηλεύονται περισσότεροι από 650 ασθενείς. Πριν από μία εβδομάδα νοσηλεύονταν 579 ασθενείς. Καταγράφεται, λοιπόν, αύξηση των νοσηλειών κατά 13%. Παράλληλα, καθημερινά εισαγωγή κάνουν περί τους 100 ασθενείς με covid. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 688 εισαγωγές.

Αντικρουόμενες συμβουλές εμβολιασμού

Υπό τα παραπάνω, με ενδιαφέρον αναμένονται οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για ενισχυτικό εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του στελέχους ΧΒΒ.1.5, με το οποίο προσομοιάζει η «Eris».

Ειδικά από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές οδηγίες διαφοροποιούνται από τις αμερικανικές. Πριν λίγα 24ωρα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συνέστησαν να εμβολιαστεί μαζικά όλος ο πληθυσμός που είναι άνω των 6 μηνών.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να εστιάσουν οι προσπάθειες εμβολιασμού στην προστασία όσων κινδυνεύουν να εκδηλώσουν βαριά νόσηση και συγκεκριμένα: Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, τα άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η απόφαση στις ΗΠΑ, κατευθύνθηκε, σύμφωνα με τα CDC, από τις ασταμάτητες αλλαγές του ιού και την φθίνουσα προστασία του εμβολιασμού με τον χρόνο. Ο νέος εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο, λένε, αποκαθιστά την προστασία. Επιπλέον, πιθανόν φοβούνται ανεξέλεγκτη κατάσταση στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα.

Πηγή: ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα