Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚορωνοϊός: Γιατί το 2022 είχαμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό νεκρών με το...

Κορωνοϊός: Γιατί το 2022 είχαμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό νεκρών με το 2021

.

Μπορεί κάποιοι να χαρακτηρίζουν τη λοίμωξη Covid που προκαλεί ο κορωνοϊός ως ήπιο νόσημα και η πανδημία, τουλάχιστον κοινωνικά, να έχει λάβει τέλος, όμως στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ οι θάνατοι που αποτυπώνονται δείχνουν, σε πρώτη ανάγνωση, μία διαφορετική εικόνα.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους 34.779 συνάνθρωποί μας.

Το 2020 πέθαναν 4.838, το 2021 έφτασαν τους 15.952 και το 2022 ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 13.989.

Και ενώ μένουν ακόμη δύο εβδομάδες με θανάτους που θα καταγραφούν, το 2022 είναι μόλις 1.963 νεκρούς πίσω από το προηγούμενο έτος.

Είναι δυνατόν με φάρμακα και εμβόλια και τόσο μεγάλο ποσοστό ανοσίας αγέλης, να θρηνούμε τόσους πολλούς ανθρώπους;

Με τους γιατρούς που -υποτίθεται- έχουν μάθει πώς να χειρίζονται τα βαριά περιστατικά στις ΜΕΘ και τους ασθενείς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και μεταβαίνουν άμεσα στο νοσοκομείο, να χάνονται τόσες ψυχές;

«Όχι, δεν χάνονται ακριβώς τόσες ψυχές όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ» απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Ο αριθμός των νεκρών που αποτυπώνεται στις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δεν αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό των ασθενών που κατέληξαν λόγω της λοίμωξης Covid», λέει ο ίδιος.

Μάλιστα, όμως εξηγεί, ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% αυτών που πεθαίνουν είναι με Covid και δεν καταλήξαν εξαιτίας της λοίμωξης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μπει με εγκεφαλικό ή έμφραγμα στο νοσοκομείο, οι γιατροί να διαπιστώσουν ότι μεταξύ άλλων έχει και λοίμωξη Covid, όμως να πρέπει να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ-Covid.

Στην περίπτωση που χάσει τη ζωή του, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ΜΕΘ-Covid, οι γιατροί υποχρεωτικά θα πρέπει να δηλώσουν τον θάνατό του και στον ΕΟΔΥ και να καταγραφεί στην έκθεση με τους νεκρούς με Covid, ασχέτως αν δεν έχει πεθάνει από τη λοίμωξη.

Τώρα, αν υπήρχε πιθανότητα η Covid να επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του τόσο πολύ, που να του στερήσει τη ζωή του, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα.

«Πάντως, το ότι το 80% δεν χάνει τη ζωή του λόγω της Covid, ενώ συμπεριλαμβάνεται τελικά στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, γίνεται ξεκάθαρο από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα και ο δεύτερος ότι δεν πεθαίνουν από τη διασωλήνωση», εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Μάλιστα, σπεύδει να διευκρινίσει ότι και σε πρόσφατη δημοσίευση της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα, σε σχέση με άλλες χώρες.

Διευκρινίζεται ότι υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ένας δείκτης, κατά τον οποίο οι ειδικοί συγκρίνουν τον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας μερικά χρόνια πριν από την πανδημία και τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας.

Οι θάνατοι συνολικά στη χώρα μας για το 2022, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Μαγιορκίνη, παρουσιάζουν συγκριτικά πολύ μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα και αυτό μας εξηγεί ότι όντως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid.

Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, στην πράξη αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι πολύ μικρότερες το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και εμμέσως πλην σαφώς να σφυρίξει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον όπως τον γνωρίσαμε τα τρία τελευταία χρόνια.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα