Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚαρκίνος του πνεύμονα: Τέσσερις μύθοι που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

Καρκίνος του πνεύμονα: Τέσσερις μύθοι που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι εξαιρετικά συχνός, καθώς ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ κοστίζει τη ζωή σε άλλο 1,8 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας καταγράφονται σε ετήσια βάση σχεδόν 9.000 περιστατικά. Οι, δε, θάνατοι υπερβαίνουν τους 7.600, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου. Τα περίπου 6.800 από τα περιστατικά καταγράφονται σε άνδρες και τα σχεδόν 2.200 σε γυναίκες.

Μολονότι, όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι τόσο συχνός, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη άγνοια γι’ αυτόν και πολλοί πιστεύουν επικίνδυνους μύθους. Ειδικοί από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ξεδιαλύνουν τέσσερις από τους κυριότερους.

Μύθος: Μόνο οι καπνιστές εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα

Η αλήθεια: Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο. Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία του, αλλά όχι τη μοναδική. Στην πραγματικότητα, το 20% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα καταγράφονται σε μη-καπνιστές.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί το στίγμα των καπνιστών επί πολλά χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο οι μη-καπνιστές που τον αναπτύσσουν, συνήθως εκπλήσσονται όταν ακούν τη διάγνωσή τους», λέει η Dr. Mara Antonoff, επίκουρη καθηγήτρια Θωρακοχειρουργικής στο πανεπιστήμιο. «Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν και άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες».

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του στους μη-καπνιστές συμπεριλαμβάνεται η μακροχρόνια έκθεση:

Στο παθητικό κάπνισμα
Στο ραδόνιο
Στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Σε χημικά, όπως ο αμίαντος
Μύθος: Εφ’ όσον διαγνωστεί καρκίνος του πνεύμονα, δεν έχει πλέον νόημα να κόψει ο ασθενής το κάπνισμα
Η αλήθεια: Φυσικά και έχει νόημα, διότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης. Στην πραγματικότητα, «ένας ασθενής με καρκίνο που διακόπτει το κάπνισμα, αυξάνει κατά 30-40% τις πιθανότητες επιβίωσής του», λέει ο Dr. Paul Cinciripini, καθηγητής Κλινικής Φροντίδας Καρκίνου στο πανεπιστήμιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι χωρίς το τσιγάρο, αυξάνονται οι πιθανότητες ανταπόκρισης του οργανισμού στις αντικαρκινικές θεραπείες. Επιπλέον, βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής των ασθενών. Η διακοπή του καπνίσματος πριν αρχίσει η θεραπεία μπορεί επίσης να αμβλύνει τις παρενέργειες των θεραπειών. Μπορεί ακόμα να διευκολύνει την ανάρρωση μετά από:

Εγχείρηση
Χημειοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία
Μειώνει, τέλος, τις πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου και αναπτύξεως δεύτερου καρκίνου.

Μύθος: Ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα δεν αντιμετωπίζεται

Η αλήθεια: Υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές θεραπείες και για τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αφορά τόσο τις φαρμακευτικές θεραπείες, όσο και τις εγχειρήσεις και την ακτινοθεραπεία.

Πολύ σημαντικά οφέλη παρέχουν στην επιβίωση η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες. «Πριν από το 2020, υπήρχαν πέντε σημαντικές μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα που αντιμετωπίζονταν με στοχευμένη θεραπεία. Σήμερα έχουμε εγκεκριμένες θεραπείες για εννέα μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις αυτές καλύπτουν σχεδόν τα μισά αδενοκαρκινώματα του πνεύμονα», λέει η Dr. Xiuning Le, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο.

Σημαντική βελτίωση έχει υπάρξει και στις χειρουργικές θεραπείες και την ακτινοθεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα ολοένα καλύτερα, ακόμα κι αν είναι μεταστατικός.

Μύθος: Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν μπορεί να εντοπιστεί πριν προκαλέσει συμπτώματα
Η αλήθεια: Φυσικά και μπορεί να εντοπιστεί, με τη βοήθεια της προληπτικής αξονικής τομογραφίας που γίνεται με χαμηλή δόση ακτινοβολίας (low dose CT ή LDCT). Η εξέταση αυτή συνεστήθη προσφάτως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού.

Η Επιτροπή συνιστά την εξέταση στους μανιώδεις νυν και πρώην καπνιστές, ηλικίας 50-75 ετών. Πρόκειται για άτομα που κάπνιζαν ή καπνίζουν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί σειρά ετών. Οι δε πρώην καπνιστές πρέπει να έχουν διακόψει το κάπνισμα λιγότερο από μία 15ετία. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι με την ετήσια προληπτική αξονική τομογραφία, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει, κατά μέσον όρο, ποσοστό επιβίωσης 80% στα 20 χρόνια από τη διάγνωση. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 73% έως 100% αναλόγως με τον τύπο του όγκου.Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί αισθητά συμπτώματα όταν ήδη είναι προχωρημένος. Με την ετήσια προληπτική αξονική ανιχνεύεται όταν ακόμα έχει μέγεθος ελάχιστα χιλιοστά και ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα.

Πηγή: iatropedia

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα