Το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας διατροφής με βάση τα φυτικά τρόφιμα θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ούτως ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπών.
Τα σχετικά προκαταρκτικά ευρήματα της ομάδας από το Πανεπισtήμιο της Καλιφόρνια παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Ουροποιητικού Συστήματος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) 2023.
Αναλύοντας στοιχεία περισσότερων από 2.000 ανδρών με καρκίνο του προστάτη, διαπιστώθηκε πως όσοι ακολουθούσαν ένα διατροφικό πλάνο με αφθονία σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης είχαν 52% και 53% μικρότερο κίνδυνο για υποτροπή και εξέλιξη της νόσου αντίστοιχα, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φυτικών τροφίμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ρυθμού βαδίσματος ή σοβαρότητας του καρκίνου.
«Το προχωρημένο στάδιο του προστατικού καρκίνου είναι από τις βασικές ανησυχίες των ασθενών, των συγγενών, των φροντιστών τους και των γιατρών τους. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κλινική φροντίδα σχετικά με διατροφικές συστάσεις για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και τη μείωση της νοσηρότητας του συχνότερου καρκίνου στους άνδρες» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Vivian Liu, συντονίστρια κλινικής έρευνας στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Υγείας Osher του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, υπογραμμίζοντας τα παράπλευρα οφέλη για την υγεία από αυτές τις παρεμβάσεις όπως η πρόληψη άλλων χρόνιων ασθενειών (διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.) και η αποτροπή του πρόωρου θανάτου.