Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚαρδιακή Προσβολή: Πότε είναι μοιραία – Οι ευάλωτοι ασθενείς

Καρδιακή Προσβολή: Πότε είναι μοιραία – Οι ευάλωτοι ασθενείς

.

******

Σε μια ακόμα μια θλιβερή διαπίστωση σχετικά με την υγεία των γυναικών κατέληξε μια από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά την απειλή της υπέρτασης για τη ζωή των γυναικών, οι γυναίκες είναι επίσης εκείνες που παρουσιάζουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με τους άνδρες.

«Οι γυναίκες όλων των ηλικιών, που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης τους. Οι συγκεκριμένες θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά μετά το καρδιακό τους συμβάν, με αυστηρό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και του διαβήτη. Επιπλέον, το κάπνισμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, μαζί με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και του υγιεινού τρόπου ζωής» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Mariana Martinho, από το νοσοκομείο Garcia de Orta, Almada στην Πορτογαλία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση ST (STEMI) έχουν χειρότερη πρόγνωση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τους άνδρες και ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη ηλικία τους, στον αυξημένο αριθμό άλλων παθήσεων και στη μικρότερη χρήση στεντ (διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση- PCI) για τη διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών.

Στην παρούσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα έκανε μια σύγκριση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκβάσεων μετά από STEMI σε γυναίκες και άνδρες, εξετάζοντας κατά πόσον υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων τόσο στις προεμμηνοπαυσιακές (55 ετών και κάτω) όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές (άνω των 55 ετών) γυναίκες.

Συμμετείχαν συνολικά 884 ασθενείς, με μέση ηλικία ήταν 62 έτη. Το 27% αυτών ήταν γυναίκες, έχοντας μεγαλύτερη ηλικία από τους άντρες και υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μετά τη σύγκριση των δυσμενών εκβάσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών και την προσαρμογή διαφορετικών παραγόντων, το 11,8% των γυναικών είχε πεθάνει σε σύγκριση με το 4,6% των ανδρών μέσα σε 30 μέρες. Στα πέντε έτη, σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (32,1%) είχε καταλήξει, σε αντίθεση με το 16,9% των ανδρών.

Οι ερευνητές στη συνέχεια διεξήγαγαν μια περαιτέρω ανάλυση, στην οποία αντιστοίχισαν άνδρες και γυναίκες σύμφωνα με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα. Οι εκβάσεις της υγείας τους στη συνέχεια συγκρίθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα και σε όσους άντρες και γυναίκες ήταν αντίστοιχα 55 ετών.

Ανάμεσα στους 435 ασθενείς, οι συχνότερες ανεπιθύμητες εκβάσεις που μετρήθηκαν εμφανίστηκαν στις γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, από ό,τι στους συνομήλικους άνδρες. Περίπου το 11,3% των γυναικών πέθανε εντός 30 ημερών σε σύγκριση με το 3,0% των ανδρών, ενώ στα πέντε έτη το ένα τρίτο των γυναικών (32,9%) είχε πεθάνει σε σύγκριση με το 15,8% των ανδρών.

«Αν και η μελέτη μας δεν εξέτασε τους λόγους για αυτές τις διαφορές, τα άτυπα συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου στις γυναίκες και η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Ακόμα, δεν διαπιστώσαμε διαφορές στη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή των επιπέδων των λιπιδίων μεταξύ γυναικών και ανδρών» σημειώνει η δρ. Mariana Martinho.

«Τα ευρήματά μας υπενθυμίζουν την ανάγκης για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους καρδιακής νόσου στις γυναίκες» καταλήγει.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα