Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚαρδιακή ανεπάρκεια: Όταν η καρδιά “πονάει” από την επιδημία της σύγχρονης εποχής

Καρδιακή ανεπάρκεια: Όταν η καρδιά “πονάει” από την επιδημία της σύγχρονης εποχής

.

Καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι η καρδιά θα σταματήσει να χτυπά.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή εβδομάδα αφύπνισης για την ασθένεια, με σύνθημα Detect the Undetected: Βρες όσους δεν φαίνονται“, οι διαπιστώσεις για τους ασθενείς που πάσχουν παγκοσμίως προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 38 εκατομμύρια αδιάγνωστοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και 26 εκατομμύρια διαγνωσμένοι.

Σύμφωνα με την κα Αλεξία Σταυράτη, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Καρδιακής Ανεπάρκειας, υπάρχουν σημάδια, όπως δύσπνοια, λαχάνιασμα, κούραση και πρήξιμο των ποδιών, πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή. “Η νόσος αφορά όλες τις ηλικίες αλλά αυξάνει με την ηλικία και κυρίως μετά την ηλικία των 60-65 ετών. Όσο πιο έγκαιρα το βρούμε φρενάρουμε την εξέλιξη της νόσου, με θεραπεία δια βίου, ώστε να έχει ο ασθενής μία ζωή χωρίς συμπτώματα. Η θνητότητα ανέρχεται στο 50% στα πέντε χρόνια, αν και το νούμερο αυτό έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μείωση των θανάτων κατά 25%. Είναι αναγκαίο να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας…Οποιαδήποτε πάθηση, καρδιολογική ή μη, καταλήγει σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, με το 40% των περιστατικών να έχουν αυτή την αιτιολογία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη”, κατέληξε η κα Σταυράτη.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί παγκοσμίως μία διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα σοβαρή πάθηση που αναγνωρίζεται ως μία επιδημία της εποχής μας, αποτελώντας τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές αλλά και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνουν συνεχώς και διαρκούν από 8 έως 15 ημέρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο ο ασθενής όσο και το σύστημα υγείας.

Υπάρχουν πλέον νεότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο πρώιμα έγινε η διάγνωση της νόσου και η έναρξη της θεραπείας. Έχει ιδιαίτερη σημασία η διάγνωση να γίνει στα αρχικά στάδια και η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, όπως στο σύνολο σχεδόν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της νόσου και ο κόσμος πρέπει να τους γνωρίζει.

πηγή:ΕΡΤ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα