Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΉπαρ: Το διατροφικό μοντέλο που επιτυγχάνει να διώξει το λίπος

Ήπαρ: Το διατροφικό μοντέλο που επιτυγχάνει να διώξει το λίπος

.

******

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί το λίπος στο ήπαρ, μια διατροφή με το ρολόι ή μια διατροφή που περιορίζει τις θερμίδες; Νεότερη μελέτη, που διερεύνησε την επίδραση και των δύο προτύπων διατροφής, διαπίστωσε ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων ήταν πιο ευεργετική για το ήπαρ, τουλάχιστον στα παχύσαρκα άτομα.

Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Southern Medical University στην Γκουανγκζού της Κίνας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, οι παχύσαρκοι ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος δεν είδαν πρόσθετες μειώσεις των ενδοηπατικών τριγλυκεριδίων κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος διατροφής με χρονικό περιορισμό. Αντίθετα, οι δείκτες βελτιώθηκαν για όσους ακολούθησαν μια διατροφή θερμιδικού περιορισμού.

Στο παρελθόν, η αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά για τη μείωση του ηπατικού λίπους, σε συνδυασμό όμως με την αερόβια άσκηση. Αντίστοιχα, έχει προταθεί ως ένα πρότυπο διατροφής που ενισχύει την απώλεια βάρους, χωρίς να λείπουν όμως και οι επιφυλάξεις από την ερευνητική κοινότητα. Σε γενικό πλαίσιο πάντως, η απώλεια βάρους και οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι γνωστό ότι μειώνουν τη συσσώρευση λίπους, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα διαθέσιμα λίπη.

Λιπώδες ήπαρ: Ο 100% φυσικός τρόπος που το θωρακίζει – Όλοι μπορούν να το κάνουν
Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η επιστημονική ομάδα θέλησε να εξετάσει εάν η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να επηρεάσει την περιεκτικότητα των τριγλυκεριδίων σε παχύσαρκους ασθενείς με ηπατική νόσο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 88 συμμετέχοντες στο εύρος της παχυσαρκίας και με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ακολούθησε τη δίαιτα περιορισμένων θερμίδων και η άλλη τη διαλειμματική νηστεία. Ενώ και οι δύο ομάδες έπρεπε να τηρούν την ίδια θερμιδική ενεργειακή πρόσληψη, η ομάδα με τον περιορισμένο χρόνο έπρεπε να ολοκληρώσει τα γεύματά της μεταξύ 8:00 π.μ. και 4:00 μ.μ..

Όπως διαπιστώθηκε, και οι δύο διατροφικές στρατηγικές ωφέλησαν την ηπατική λειτουργία και την περιεκτικότητα σε ενδοηπατικά τριγλυκερίδια, με τον περιορισμένο χρόνο να μειώνει την περιεκτικότητα λίγο περισσότερο, ήτοι κατά 8,3% στην ομάδα του χρονικού περιορισμού και κατά 8,1% στην ομάδα των θερμίδων στο τέλος των 6 μηνών.

Κατά την αξιολόγηση όμως των 12 μηνών, η περιεκτικότητά τους μειώθηκε περαιτέρω, κατά 6,9% στην ομάδα του περιορισμένου χρόνου και κατά 7,9% στην ομάδα των θερμίδων. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δευτερεύοντες παράγοντες της κύριας μελέτης, η ακαμψία του ήπατος, το σωματικό βάρος και οι παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, μειώθηκαν σημαντικά και συγκριτικά και στις δύο ομάδες.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εμφανίζεται όταν υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις για την πρόληψη ή τη μείωση της συσσώρευσης λιπώδους ήπατος και γι’ αυτό, όπως αποδεικνύει και η μελέτη, η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα περιορισμένο χρονικό πλαίσιο από μόνο του δεν προσφέρει πρόσθετα πλεονεκτήματα για την υγεία, υποδηλώνοντας ότι δε θεωρείται μια πιο αποτελεσματική μέθοδος από τον περιορισμό των θερμίδων στη μείωση του σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα