Ένας γιατρός έκανε την πρωτοπορία, αφού σταμάτησε να χρησιμοποιεί προϊόντα καθαριότητας όπως σαπούνι, αφρόλουτρο και conditioner εδώ και πέντε χρόνια, συμβουλεύοντας όσους θέλουν να έχουν υγιές δέρμα να κάνουν το ίδιο.
Ο Δρ. Τζέιμς Χάμπλιν εξήγησε στην Daily Express πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των συμπεριφορών «καθαριότητας» των ανθρώπων -οι οποίες έχουν να κάνουν με την αισθητική και τις προσωπικές επιλογές του καθενός- και των συμπεριφορών «υγιεινής» -οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Καθαριότητα και υγεία
Με συνέντευξή του στο μέσο, ο γιατρός δήλωσε: «Οι συμπεριφορές υγιεινής είναι πολύ απλές. Ως καθημερινές μας συνήθειες, βουρτσίζουμε τα δόντια μας για να μην μολυνθεί η στοματική μας κοιλότητα, και πλένουμε τα χέρια μας κυρίως για να μην μεταφέρουμε κάποια λοίμωξη στην αναπνευστική ή γαστρεντερική μας οδό».
«Αλλά δεν έχουν όλες αυτές οι συμπεριφορές να κάνουν με την υγεία. Στα φαρμακεία βρίσκουμε προϊόντα και νομίζουμε πως μας γιατρεύουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά προτιμήσεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αν κάποιος ξοδεύει κατά μέσο όρο 30 λεπτά για μπάνιο και περιποίηση, τότε μέχρι το τέλος της ζωής του θα έχει σπαταλήσει πάνω από δύο χρόνια για αχρείαστα «τελετουργικά» αισθητικής, τα οποία μάλιστα μπορούν να βλάψουν την υγεία.
Ο γιατρός εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο ότι το δέρμα μας αποτελεί την «πρώτη γραμμή άμυνας» του οργανισμού ενάντια σε μία σωρεία παθογόνων, ενώ έχει δικούς του φυσικούς μηχανισμούς για να προστατεύεται, μέσω των μικροοργανισμών που ευδοκιμούν στην επιφάνειά του.
Πολλά προϊόντα καθαριότητας και περιποίησης όμως καταστρέφουν ή απομακρύνουν αυτό το «στρώμα» μικροχλωρίδας, καθιστώντας το δέρμα μας ευάλωτο, ενώ η συχνή περιποίηση δεν αφήνει χώρο σε αυτές τις αποικίες μικροοργανισμών να ανακάμψουν.
Τι προκαλεί το άκρατο πλύσιμο
Σύμφωνα με τον γιατρό, το ασταμάτητο πλύσιμο είναι ύποπτο για μία σειρά από παθήσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, και το έκζεμα, οι οποίες μπορεί να προκαλούνται από αλόγιστη χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων.
Όσο για τις δυσάρεστες οσμές που θα προκαλούσε ένας τρόπος ζωής χωρίς σαπούνι, ο ειδικός είπε πως «Οι άνθρωποι είναι πρωτίστως ζώα, και τα ζώα μυρίζουν. Θεωρούμε δεδομένη τη δυσοσμία, αλλά ακόμα και αυτή είναι μία κοινωνική εφεύρεση».
«Τα πόδια μας μυρίζουν λόγω μικροοργανισμών όπως το βακτήριο bacillus subtilis, το οποίο καταπολεμά τις μυκητιάσεις. Οι εταιρείες έχουν πείσει τους καταναλωτές ότι πρέπει να αγοράζουν τόνους σαπουνιού», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο ειδικός επεσήμανε πως η εντατική προσωπική περιποίηση δεν αποτελεί σφάλμα, ούτε όμως είναι απαραίτητη. «Μπορείτε να παραμείνετε εξαιρετικά υγιείς κάνοντας πολύ λιγότερα», είπε.
Ο Δρ. Χάμπλιν έχει μία πολύ απλή τεχνική. Αντί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε προϊόν καθαριότητας, πλένεται πάντα μόνο με ζεστό νερό και βασίζεται περισσότερο στο…αποσμητικό. Τόνισε όμως πως το πλύσιμο των χεριών, ειδικά σε περιόδους έξαρσης του κορονοϊού και άλλων ασθενειών, πρέπει να παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας, ανεξαρτήτως του τρόπου ζωής μας.
Πηγή: Reader