Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΦόβοι για ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων

Φόβοι για ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων

.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται να κλιμακωθεί στην ΕΕ και το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε οδηγίες για τον περιορισμό του προβλήματος των ελλείψεων, ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό.

Ο ΕΜΑ πρόσφατα ανακοίνωσε συστάσεις προς την φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό την αύξηση των προσπαθειών επικοινωνίας και εφοδιασμού και με τελικό στόχο να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της υπάρχουσας έλλειψης.

Την ίδια στιγμή, και η χώρα μας λαμβάνει μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας συνέστησε 7μελή επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον ρόλο της καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά και αυτόν της έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η “Ομάδα δράσης” θα ακολουθήσει μια νέα πολιτική που θα συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και θα καταπολεμά ελλείψεις, δυσκολίες στην πρόσβαση των καινοτόμων θεραπειών αλλά και άλλα προβλήματα.
ΕΜΑ: Κίνδυνος χορήγησης φαρμάκων με … δελτίο

Σε ένα 14σέλιδο έγγραφο, ειδική ομάδα εργασίας του EMA προχωρά σε 10 συστάσεις βέλτιστων πρακτικών που «οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, οι χονδρέμποροι, οι διανομείς και οι κατασκευαστές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της προμήθειας φαρμάκων και να μειώσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων»

Επιδίωξη είναι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας εγκεκριμένων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΕΜΑ και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων.

Στις οδηγίες του ο ΕΜΑ ιεραρχεί τους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, και αποδίδει στον καθέναν συγκεκριμένες ευθύνες και ρόλους με σκοπό την πρόληψη και διαχείριση των ελλείψεων.

Αναλυτικά, ο ΕΜΑ συνιστά:

ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για επικείμενες ελλείψεις το συντομότερο δυνατόν
παροχή πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων
εφαρμογή προληπτικών μέτρων,
τη κατάρτιση πρωτοκόλλων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων,
τον σχεδιασμό πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού για την αύξηση της ανθεκτικότητας και
τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την έγκαιρη συνεννόηση,
γενικές αρχές για την προώθηση της δίκαιης και ισότιμης διανομής φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Στην ανακοίνωση ο ΕΜΑ αναφέρει πως, «Οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε δελτίο φαρμάκων και καθυστέρηση σε κρίσιμες θεραπείες, με σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο φαρμακευτικών σφαλμάτων».

Μια έρευνα του 2022 από τη Φαρμακευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκπροσωπεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς, διαπίστωσε ότι το 100% των χωρών που απάντησαν αντιμετώπισαν ελλείψεις φαρμάκων.

Το πιο ανησυχητικό ήταν πως εντοπίστηκε ταυτόχρονος πολλαπλασιασμός του αριθμού των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων, καθώς οι ασθενείς στρέφονται στο διαδίκτυο για να αποκτήσουν φάρμακα.
“Ομάδα δράσης” από το υπ. Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Ποια είναι τα μέλη

Η 7μελής “ομάδα δράσης” του Υπουργείου Υγείας έχει ως στόχο να διαχειρίζεται τις ελλείψεις των απαραίτητων για τους ασθενείς σκευασμάτων, αλλά και ευρύτερα καθήκοντα στον χώρο του φαρμάκου, όπως βελτιώσεις στο σύστημα των κινήτρων για την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα, βελτίωση στους χρόνους που απαιτούνται για την αδειοδότηση σκευασμάτων, αλλά και σε θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας και του χειρισμού του προβλήματος της αντιμικροβιακής αντίστασης.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας για τα φάρμακα είναι:

Καραούλη Βασιλική, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με ειδικότητα Υγιεινολόγων Μηχανικών, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης.

Κανή Χαρίκλεια, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Κατσίφη Άννα, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Μακαρούνη Αναστασία, Νομική Σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Γκότση Αναστασία, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας.

Κωνσταντίνου Ειρήνη, του κλάδου ΠΕ Φαρμακευτικής, με ειδικότητα Φαρμακοποιών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.

Δαμίγου Αικατερίνη, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, η οποία υπηρετεί με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η Καραούλη Βασιλική.

Ως Παρατηρητές θα καλούνται, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας της Ομάδας Εργασίας, εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF).

Η θητεία της Ομάδας Εργασίας είναι διετής και δύναται να ανανεωθεί άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα.

Πηγή: iatropedia

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα