Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕυρώπη: Κίνδυνος εξάρτησης από τα air condition

Ευρώπη: Κίνδυνος εξάρτησης από τα air condition

.

******

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι από τις λιγότερο προετοιμασμένες παγκοσμίως για περισσότερες ζεστές μέρες σε έναν κόσμο θερμότερο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησε μια μελέτη.

Η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία θα δουν τη μεγαλύτερη σχετική άνοδο στον υδράργυρο με δυσάρεστα υψηλές θερμοκρασίες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου και οι χώρες δεν έχουν την απαιτούμενη υποδομή ή σχεδιασμό κτιρίων για να κρατήσουν τους ανθρώπους δροσερούς, ανέφεραν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability.

Οι 10 κορυφαίες τοποθεσίες για επιπλέον ζήτηση κλιματισμού περιλαμβάνουν οκτώ χώρες στη βόρεια ή κεντρική Ευρώπη, καθώς και τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Όλοι αναμένεται να δουν αύξηση άνω του 20% σε ημέρες που απαιτούν ψύξη εάν ο κόσμος θερμανθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με 1,5 βαθμό Κελσίου.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με μια μελέτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι χώρες που θα δουν τη μεγαλύτερη άνοδο στις ζεστές μέρες είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες. Τα σπίτια κατασκευάζονται κυρίως για να βοηθούν τους κατοίκους να ανέχονται το κρύο, με σκοτεινές στέγες, μικρή εξωτερική σκίαση και κακό αερισμό, είπαν οι συγγραφείς. Η αύξηση της ζήτησης κλιματισμού θα επιβαρύνει τα ενεργειακά και ηλεκτρικά δίκτυα, ιδίως καθώς τα ορυκτά καύσιμα καταργούνται σταδιακά και αντικαθίστανται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Nicole Miranda, μία από τους συγγραφείς της έρευνας, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να δοθεί προτεραιότητα στον κλιματισμό έναντι της καλύτερης απόδοσης του κτιρίου καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. «Ένας φαύλος κύκλος αναπτύσσεται – αγοράζοντας περισσότερα κλιματιστικά καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια, οδηγώντας σε περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη, και μετά αγοράζουμε ξανά περισσότερα κλιματιστικά», τόνισε.

Οι υπογράφοντες της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τη θέρμανση σε «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και «να συνεχίσουν τις προσπάθειες» για τον περιορισμό της στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η μέση θέρμανση είναι ήδη 1,1 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και η επίτευξη του στόχου του 1,5 C φαίνεται «ολοένα και πιο απρόσιτη», σημειώνει η μελέτη. Η υπέρβαση του 1,5 C και η άνοδος του 2 C θα «επιδείνωναν δραματικά την έκθεση σε θερμότητα και τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη», προσθέτει.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα