Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγεία«Eris» και Δεκαπενταύγουστος διπλασίασαν τις νοσηλείες - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

«Eris» και Δεκαπενταύγουστος διπλασίασαν τις νοσηλείες – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου και η χαλαρότητα των διακοπών θα αποτυπωθούν σε κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες. Η έξαρση των μολύνσεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία αναμένεται να συνεχιστεί, με τους ειδικούς να την αποδίδουν στην υποπαραλλαγή «Eris» που έχει σηκώσει επιδημικό…κύμα στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ η διαχείριση της Covid-19 είναι πλέον σαν τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η προσοχή επικεντρώνεται σε ηλικιωμένους και ευάλωτους, ομάδες πληθυσμού οι οποίες το φθινόπωρο πολύ πιθανόν να κληθούν σε αναμνηστική δόση εμβολιασμού, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν το «όπλο» των αντιικών φαρμάκων για τους ευπαθείς, που είναι σύμμαχος για την αποφυγή βαριάς λοίμωξης και πρέπει να λαμβάνεται στην αρχή της νόσησης, πριν τα συμπτώματα βαρύνουν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, το ποσοστό της υποπαραλλαγής της Όμικρον με την ονομασία «Eris» παρουσιάζει ανοδική τάση στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει. «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 50 χώρες που έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή και από τη διεξοδική ανάλυση που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε πως ευθύνεται για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισημαίνει, προσθέτοντας πως και στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την έξαρση των τελευταίων εβδομάδων.

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ σημείωνε ότι η «Eris» (EG.5.1) αντιπροσωπεύει το 11% των κρουσμάτων. Το συνολικό ποσοστό, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο και δεν έχει αποτυπωθεί στους γονιδιωματικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα της υποπαραλλαγής που έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί είναι από την περιοχή της Κρήτης.

Υπερδιπλάσιες εισαγωγές

Με τους περισσότερους πολίτες να βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές αυτές τις ημέρες, τα κρούσματα πληθαίνουν και καθημερινά οι περισσότεροι ακούν για κάποιον στον περίγυρό τους που μολύνθηκε από κορωνοϊό. Άλλωστε, τα μέτρα προστασίας έχουν μείνει στο – όχι μακρινό – παρελθόν και ο συνωστισμός σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας είναι έντονος. Υπό αυτά τα δεδομένα, η επιδημιολογική έκθεση αυτής της εβδομάδας για την Covid-19 θα περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό περιστατικών και νοσηλευόμενων.

Ήδη η κινητικότητα του ιού είναι εμφανής στα νοσοκομεία. Έως και τη Δευτέρα, 14/8, το βράδυ σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 431 ασθενείς με κορωνοϊό. Στα μέσα Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν λίγο περισσότεροι από 200, γεγονός που δείχνει ότι οι νοσηλείες υπερδιπλασιάστηκαν σε διάστημα ενός μήνα. Παράλληλα, καταγράφονται περί τις 100 νέες εισαγωγές την ημέρα στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Προς το παρόν, βέβαια, οι εισαγωγές παραμένουν στην πλειοψηφία τους στο επίπεδο απλών νοσηλειών, χωρίς να παρατηρείται αύξηση των διασωληνώσεων και του αριθμού ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ. Σε αυτό ρόλο έχει παίξει η υβριδική ανοσία, δηλαδή η προστασία που αναπτύχθηκε μέσω των δόσεων εμβολιασμού αλλά και προηγούμενης νόσησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει κολλήσει τον ιό τουλάχιστον μία φορά.

Εμβολιασμός

Η ανοσία, ωστόσο, φθίνει, για αυτό και με δεδομένη την έντονη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και τις πιθανές επιπλοκές για ευάλωτους και ηλικιωμένους που αποτελούν τον εύκολο «στόχο», οι ειδικοί θεωρούν ότι έρχεται σύσταση για εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες. «Ένας πιθανός ετήσιος εμβολιασμός θα αφορά στους ευάλωτους και όχι στον γενικό πληθυσμό», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία ισχυρή σύσταση για αναμνηστικό εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις πιο πρόσφατες υποπαραλλαγές της Όμικρον, απευθυνόταν στις εξής ομάδες του πληθυσμού:

-Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
-άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού,
-διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων,
-επαγγελματίες υγείας,
-διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα,
-φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον
κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα