Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΈμφραγμα: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για...

Έμφραγμα: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για την καρδιά

.

Μόλις ένα μπολ πράσινης σαλάτας την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Epidemiology.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων περισσότερων από 53.000 ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Δανική Μελέτη για τη Διατροφή, τον Καρκίνο και την Υγεία, που διήρκεσε συνολικά 23 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και κανείς από αυτούς δεν παρουσίαζε κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα -ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι- αντιμετώπιζαν 12% έως 26% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου). Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ένα μπολ σαλάτας την ημέρα είναι αρκετό, ώστε οι άνθρωποι να αντλήσουν αυτά τα πολύτιμα οφέλη.

Η ομάδα μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ωφέλιμη επίδραση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πέψης, το νιτρικό άλας που περιλαμβάνεται σε αυτά τα τρόφιμα, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση γνωστή για την ιδιότητά της να προκαλεί χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Πηγή: Ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα