Eπικαιροποιημένες συστάσεις για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξέδωσαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Nοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Οι επικαιροποιημένες συστάσεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ποσοστών κρουσμάτων του κορωνοϊού και ποσοστών εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε πολλές χώρες σύμφωνα με την Έκθεση Επισκόπησης Χώρας του ECDC και την εμφάνιση των μεταλλάξεων Omicron BA.4 και BA.5.
Αυτά τα δεδομένα σηματοδοτούν ότι ένα νέο κύμα COVID-19 επιτείνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση των ECDC και EMA βασίζεται στην αξιολόγηση των τρεχουσών επιδημιολογικών τάσεων και των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, είναι προκαταρκτικό και υπόκειται σε αλλαγές καθώς γίνονται διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.
Οι Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Ανοσοποίησης (NITAGs) θα λάβουν τελικά εθνικές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των εμβολίων COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες τους.
Σκέψεις για πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις εμβολίων mRNA
Τα εγκεκριμένα εμβόλια για τον COVID-19 εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας, σοβαρής νόσου και θανάτου από κορωνοϊό ακόμη και στο πλαίσιο των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της μείωσης της προστασίας από τη φυσική και την επαγόμενη από τα εμβόλια ανοσία, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι αρχές δημόσιας υγείας στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα ακόλουθα:
– Βελτίωση της απορρόφησης της αρχικής θεραπείας και της πρώτης αναμνηστικής δόσης σε επιλέξιμα άτομα, ειδικά για ομάδες πληθυσμού με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων και σε χώρες με χαμηλότερη απορρόφηση της αρχικής και της πρώτης αναμνηστικής δόσης.
Είναι σημαντικό οι προσπάθειες για την προσέγγιση αυτών των ομάδων να συνεχιστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τα διαθέσιμα εμβόλια.
– Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι ευάλωτοι πληθυσμοί εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Η μαθηματική μοντελοποίηση προτείνει σαφή οφέλη από την ανάπτυξη δεύτερης αναμνηστικής δόσης για την προστασία ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη του δεύτερου αναμνηστικού όχι μόνο για τον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και για ενήλικες μεταξύ 60 και 79 ετών και τα ευάλωτα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και τη διασφάλιση της ικανότητας του συστήματος υγείας.
Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ταχείας ανάπτυξης δεύτερων αναμνηστικών δόσεων με τα ήδη υπάρχοντα διαθέσιμα εμβόλια. Αυτά θα μπορούσαν να χορηγηθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη δόση, με εστίαση στα άτομα που έκαναν τη δόση πριν από περισσότερους από 6 μήνες.
Αυτό κρίνεται σύμφωνα με την έκθεση ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες όπου το κύμα των μεταλλάξεων BA.4/5 ξεκινά ή δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.
– Η έγκαιρη χορήγηση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίων που διατίθενται επί του παρόντος σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άτομα που εργάζονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης είναι πιθανό να προσφέρει περιορισμένα μόνο οφέλη λόγω της περιορισμένης και ταχέως μειωμένης προστασίας έναντι της μόλυνσης και της μετάδοσης.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης μπορεί να λάβουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση για τη δική τους προστασία, εάν ανήκουν σε οποιαδήποτε ομάδα προτεραιότητας με βάση την ηλικία ή αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
– Όσοι διαμένουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας θα πρέπει να λαμβάνουν όλες τις συνιστώμενες αναμνηστικές δόσεις σύμφωνα με την συγκεκριμένη οδηγία των ECDC και EMA.
– Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή επιδημιολογικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε ανοσοεπαρκή άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, εκτός εάν έχουν ιατρικές ευπάθειες.
Το ECDC και ο EMA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ενημερώσουν ανάλογα.
-Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι ο EMA εργάζεται για την πιθανή έγκριση προσαρμοσμένων εμβολίων τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης και των προβλέψεων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τώρα τα διαθέσιμα εμβόλια και να μην περιμένουν οι πολίτες μέχρι να διατεθούν προσαρμοσμένα εμβόλια.
-Εν αναμονή του επόμενου κύματος την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν την ανάπτυξη περαιτέρω πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων που θα χορηγηθούν σε ομάδες πληθυσμού, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου (υπό την προϋπόθεση ότι έχει περάσει επαρκής χρόνος από τη χορήγηση της προηγούμενης αναμνηστικής δόσης), συνδυάζοντας πιθανώς εκστρατείες εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της γρίπης.
– Τέλος, εάν τα προσαρμοσμένα εμβόλια δείχνουν αυξημένη εξουδετέρωση έναντι των ανησυχητικών μεταλλάξεων της Όμικρον, υποδεικνύοντας πιθανή υψηλότερη προστασία έναντι λοίμωξης και μετάδοσης, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων που εργάζονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη για την κυκλοφορία του φθινοπώρου/χειμώνα, ώστε να παρέχεται άμεση και έμμεση προστασία.
Τον Απρίλιο του 2022, ο EMA και το ECDC συνέστησαν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών μπορούν να λάβουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίων mRNA.
ECDC και EMA είχαν τονίσει τότε ότι αν υπήρχε σημαντική αναζωπύρωση λοιμώξεων, τα άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και τα ευάλωτα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη για δεύτερη αναμνηστική δόση.
Καθώς ένα νέο κύμα εκτυλίσσεται επί του παρόντος στην Ευρώπη, είναι σημαντικό οι αρχές δημόσιας υγείας να εξετάσουν τώρα αυτές τις ομάδες για μια δεύτερη ενισχυτική δόση.
Προς το παρόν, πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν ήδη και εφαρμόζουν δεύτερες αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19, κυρίως σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας.
Ωστόσο, η απορρόφηση εξακολουθεί να είναι χαμηλή και άνιση μεταξύ των χωρών, όπως φαίνεται στο ECDC Vaccine Tracker.