Την προσθήκη μιας τουλάχιστον μιας χούφτας καρυδιών την ημέρα στη διατροφή των εφήβων συνιστά νεότερη μελέτη, καθώς φαίνεται πως ωφελούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, η τακτική τους κατανάλωση συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη των εφήβων και στην ψυχολογική τους ωρίμανση.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή έρευνα, καθώς ενώ έχουν υπάρξει προηγούμενες μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση των ξηρών καρπών στην υγεία των ενηλίκων, δεν έχει εξεταστεί ποτέ η επίδρασή τους σε ένα τόσο κρίσιμο στάδιο για τη γνωστική ανάπτυξη, όπως η εφηβεία.
Πώς εξηγούνται αυτά τα θετικά πορίσματα;
Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό λιπαρό οξύ (ALA), έναν τύπο ωμέγα-3 που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής.
«Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων βιολογικών αλλαγών: συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τόνωση της συναπτικής ανάπτυξης του μετωπιαίου λοβού. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου επιτρέπει τη νευροψυχολογική ωρίμανση, δηλαδή πιο σύνθετες συναισθηματικές και γνωστικές λειτουργίες. Οι νευρώνες που εμπλουτίζονται με αυτού του είδους τα λιπαρά οξέα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν νέες, ισχυρότερες συνάψεις» εξηγεί ο δρ. Jordi Julvez, κύριος ερευνητής της μελέτης.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές από το ερευνητικό ινστιτούτο Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili εξέτασαν 700 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ 11 και 16 ετών, από 12 διαφορετικά λύκεια της Βαρκελώνης. Οι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έλαβε καμία αλλαγή στη διατροφή τους, και την πειραματική ομάδα, η οποία κατανάλωνε 30 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά για 6 μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που κατανάλωσαν τα καρύδια για τουλάχιστον 100 ημέρες, ακόμα και σε περίπτωση που δεν το τηρούσαν κάθε μέρα, αύξησαν τις λειτουργίες της προσοχής τους, ενώ όσοι είχαν κάποια συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βελτίωσαν σημαντικά τη συμπεριφορά τους και τη συγκέντρωσή τους μέσα στην τάξη.
Από την άλλη, παρατηρήθηκε εξίσου αύξηση των λειτουργιών που σχετίζονται με τη ρευστή νοημοσύνη, η οποία, σύμφωνα με τον Jordi Julvez, «επηρεάζεται λιγότερο από τη μάθηση, καθώς είναι εγγενής στο βιολογικό προφίλ του ατόμου. Την αξιολογήσαμε με ολοένα και πιο πολύπλοκα τεστ, όπως για παράδειγμα να βάλουμε τους εφήβους να καταλάβουν τι μοτίβο ακολουθούσε μια σειρά γραμμάτων».
«Συνολικά, ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Αν όμως ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας της προσκόλλησης, τότε παρατηρούνται θετικά αποτελέσματα, καθώς οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιο πιστά τις οδηγίες – όσον αφορά τη συνιστώμενη δόση καρυδιών και τον αριθμό των ημερών κατανάλωσης – παρουσίασαν βελτίωση στις νευροψυχολογικές λειτουργίες που αξιολογήθηκαν» καταλήγει ο ερευνητής.
Πηγή: ygeiamou