Την περίοδο των εορτών, οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από εορταστικά τραπέζια. Στο πλαίσιο των παραδοσιακών εθίμων που επικρατούν, οι καταναλωτές συνηθίζουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων.
Έτσι, τις γιορτινές μέρες οι καταναλωτές έχουν να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο τροφίμων σε σύγκριση με τις καθημερινές ημέρες, αυτή η ποσότητα των τροφίμων θα πρέπει να συντηρηθεί, να ψηθεί, να σερβιριστεί και τα υπόλοιπα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι να συντηρηθούν μέχρι το επόμενο γεύμα.
Σύμφωνα με τον κ. Άκη Ψωμά, Ερευνητή Μικροβιολογίας – Τεχνολογίας Τροφίμων, ακριβώς αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες για τροφικές δηλητηριάσεις τις γιορτινές μέρες. Για ένα ασφαλές λοιπόν χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο καταναλωτής πρέπει να είναι προσεκτικός στην αγορά των τροφίμων του, στη διαχείριση, αποθήκευση, στο ψήσιμο, καθώς και στη διαχείριση των περισσευμάτων μετά το γεύμα.
Όπως τόνισε ο κ. Ψωμάς, καταρχάς θα πρέπει να αποφεύγονται οι αγορές από πλανόδιους ή από δήθεν παραγωγούς ή προϊόντα άγνωστης προέλευσης που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Ακόμη ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει στα κρέατα και τις γαλοπούλες, τη σήμανση και τις σφραγίδες καταλληλότητας, με τη χώρα προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης. Εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση των προϊόντων που πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, καθώς και η απόψυξή τους.
Ακόμη, το κρέας πρέπει να έχει ψηθεί επαρκώς, ενώ ό,τι έχει περισσέψει από το τραπέζι, θα πρέπει αποθηκευτεί στη συντήρηση, μέσα σε δύο ώρες από την ώρα του σερβιρίσματος και να καταναλωθεί το πολύ σε τρεις ή τέσσερις μέρες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Άκη Ψωμά, Ερευνητή Μικροβιολογίας – Τεχνολογίας Τροφίμων, ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα φρούτα, τις σαλάτες και τα λαχανικά ως μέρος ενός σωστού γεύματος και να μην ξεχνάμε το όφελος της φυσικής δραστηριότητας.
Πηγή: ertnews.gr