Όλοι θέλουμε να τρώμε υγιεινά. Οι επιλογές της καθημερινότητας και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν μας βοηθούν να το καταφέρουμε. Με μικρά μικρά βήματα μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, χωρίς στερήσεις και υπερβολές.
Σας έχουμε συγκεντρώσει 10 αλλαγές στο πρόγραμμά σας, ώστε η υγιεινή διατροφή να γίνει συνήθειά σας.
Περισσότερος ύπνος
Ο καλός ύπνος είναι συνώνυμος με καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα, κρίσεις υπερφαγίες και τάσεις για ανθυγιεινά σνακ.
Περιορίζουμε τη ζάχαρη
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία, είναι υπεύθυνη για καρδιαγγειακά προβλήματα ενώ συνδέεται και με την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη… γλύκα της! Πέρα από τα επιδόρπια, που έχουν έτσι κι αλλιώς ζάχαρη, υπάρχει και η «κρυμμένη ζάχαρη» που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που είναι αλμυρά. Πώς θα την αναγνωρίσουμε; Στα συστατικά των τροφών: σουκρόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη…
Πώς να αντικαταστήσετε τα γλυκά; Δοκιμάστε αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα. Επίσης, για να μειώσετε τη ζάχαρη μέσα στα γλυκά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουρέ φρέσκων φρούτων όπως μήλα, μπανάνα, δαμάσκηνα ή σύκα.
Προϊόντα ολικής άλεσης
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο ευεργετικά για τον οργανισμό μας καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε; Βρώμη, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής, μαύρο ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, δημητριακά…
Μαγείρεμα
Το σπιτικό φαγητό είναι πολύ προτιμότερο από το φαγητό που παραγγέλνουμε απ’ έξω καθώς μπορούμε να το ελέγξουμε και να τρώμε λιγότερο. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν τη συνήθεια να παραγγέλνουν φαγητό ή να τρώνε έξω έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, καθώς η καθημερινή πρόσληψη σε κακά λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη είναι σαφώς μεγαλύτερη.
Περιορίζουμε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται από τους ειδικούς ως οι πιο ανθυγιεινές επιλογές που μπορεί κάποιος να κάνει ενώ παράλληλα συνδέονται με ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου Β και παχυσαρκία. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι όλα εκείνα που έχουν υποστεί πολύ μεγάλο βαθμό επεξεργασίας προτού καταλήξουν στο πιάτο μας, ενώ έχουν συντηρητικά, κακά λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα. Εδώ ανήκουν τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα κατεψυγμένα, τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά, τα δημητριακά με ζάχαρη…
Πώς να τα αποφύγουμε; Προσπαθούμε όσο μπορούμε να τρώμε φρέσκα προιόντα, που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.
Σωστό πρωινό
Ένα λάθος που κάνει πολύς κόσμος είναι ότι φεύγει από το σπίτι χωρίς να φάει πρωινό. Ή ότι τρώει κάτι βιαστικά που εντέλει δεν τον κρατάει κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα να έχει λιγούρες μέσα στην ημέρα ή το βράδυ, συνήθως για κάτι ανθυγιεινό. Ένα ισορροπημένο πρωινό, που να περιέχει ένα ποσοστό πρωτεΐνης είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει καλά η μέρα μας.
Τρώμε περισσότερα λαχανικά και φρούτα
Η Μεσογειακή διατροφή που συνδέεται με μεγάλα ποσοστά μακροζωίας βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, με μερικά γαλακτοκομικά και ψάρια ενώ η κατανάλωση κρέατος περιορίζεται για κάποιες φορές τον μήνα.
Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στα άκρα και να γίνουμε vegan ή vegetarian. Απλώς μπορούμε να μειώσουμε το κρέας και να το αντικαταστήσουμε με όσπρια και λαχανικά.
Σωστή λίστα σουπερμάρκετ
Μια σωστή λίστα για τα ψώνια μας που θα την τηρούμε ευλαβικά, χωρίς παρεκκλίσεις είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε οι τιμές στα προϊόντα είναι πολύ υψηλές, οπότε αν μένουμε στη λίστα μας, κάνουμε ταυτόχρονα και οικονομία.
Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά συνδέονται με καλύτερη υγεία ενώ μπορούν να είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, προσφέροντάς του αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 φρούτα και 3 λαχανικά την ημέρα.
Και οι μικρές παρεκκλίσεις…
Είναι απολύτως φυσικό και λογικό να θέλεις κάποια στιγμή να παρεκκλίνεις από την υγιεινή διατροφή με μικρές… αμαρτίες. Δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι, ούτε να σε παίρνει από κάτω. Αυτά συμβαίνουν σε όλους. Άλλωστε μια ζωή την έχουμε! Αν στερούμαστε όλη την ώρα τα πάντα, δεν έχει νόημα! Να έχεις στο μυαλό σου ποιος είναι ο στόχος, πόσο μπορείς να τον τηρήσεις, τι όρια θέλεις και αντέχεις να βάλεις στον εαυτό σου.
Πηγή: Olivemagazine.gr