Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΤελικά το υαλουρονικό οξύ αναστρέφει τη φωτογήρανση;

Τελικά το υαλουρονικό οξύ αναστρέφει τη φωτογήρανση;

Η έκχυση υαλουρονικού οξέος σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος του προσώπου, με εξαιρετικά λεπτές βελόνες, γεμίζει το διάστημα μεταξύ του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης, αναπληρώνοντας τον φυσικό όγκο που έχει χαθεί.

Την παραγωγή νέου κολλαγόνου φαίνεται να διεγείρει η έγχυση του πιο δημοφιλούς τύπου filler, του υαλουρονικού οξέος (CL-HA), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Experimental Dermatology. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναστρέψει τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φωτογήρανση.

Η ενέσιμη αυτή ουσία είναι ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενη στην αισθητική ιατρική για το “γέμισμα” λεπτών και βαθιών ρυτίδων και τη λείανση των ουλών, για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και την ενίσχυση των ζυγωματικών, όπως και για τη διόρθωση του σχήματος της μύτης και την προσθήκη όγκου στα χείλη. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο “γεμίζει”, αλλά διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου και μάλιστα πολύ γρήγορα.

«Όταν το δέρμα εκτίθεται επί χρόνια στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος (το φάσμα της οποίας είναι παρόμοια με αυτή του ήλιου) υφίσταται βλάβες που γίνονται αντιληπτές από την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης, ωχρότητας, δυσχρωμιών, όπως και από την αλλαγή της υφής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν το λεγόμενο φωτογηρασμένο δέρμα και συντελούνται λόγω αλλαγών στο χόριο.

Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, και σχηματίζεται, πέραν άλλων, από ελαστίνη και ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου, που στηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν ελαστικότητα. Όταν γερνά πρόωρα αυτές οι ίνες σπάνε και έτσι το δέρμα χάνει τη νεανική του όψη», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Προκειμένου να διερευνήσουν την πορεία και τις αλλαγές που προκαλεί η έγχυση υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, Αμερικανοί ερευνητές, από το Δερματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έκαναν εγχύσεις υαλουρονικού οξέος (CL-HA) σε φωτογηρασμένο δέρμα του αντιβραχίου ατόμων άνω των 60 ετών και έλαβαν δείγματα δέρματος σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα