Σίγουρα δεν απολαμβάνουμε να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, ωστόσο αν θέλουμε να διατηρήσουμε τους χώρους προετοιμασίας του φαγητού μας καθαρούς και ασφαλείς, τότε θα πρέπει να απολυμάνουμε ιδίως κάποια σημεία που λερώνονται πολύ στην κουζίνα μας και είναι επικίνδυνα για μετάδοση μικροβίων. Ποια είναι αυτά; Αυτά τα πέντε που ακολουθούν πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα και να καθαρίζονται καθημερινά.
Η πόρτα του ψυγείου
Αν υπάρχει μία συσκευή που χρησιμοποιούμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αυτή είναι το ψυγείο. Παρόλο που μπορεί να την καθαρίζουμε και εξωτερικά και στο εσωτερικό της εβδομαδιαίως (ή και πιο αραιά, ανάλογα με τις συνήθειές μας) θα πρέπει να απολυμαίνουμε την πόρτα του ψυγείου μας πιο τακτικά και συγκεκριμένα σε καθημερινή βάση.
Τα χερούλια των ντουλαπιών
Και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να καθαρίζουμε μια φορά την εβδομάδα το εξωτερικό των ντουλαπιών μας και ακόμη αραιότερα το εσωτερικό τους. Ωστόσο, τα χερούλια των ντουλαπιών μας χρειάζονται καθημερινή απολύμανση για την αποφυγή της μετάδοσης μικροβίων μέσα στον χώρο της κουζίνας μας. Είτε χρησιμοποιήσουμε μαντιλάκια αντιμικροβιακά, είτε κάποιο απολυμαντικό σπρέι, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καθαρίσει καλά και το μπροστινό και το πίσω μέρος του χερουλιού. Και μιας και αρχίσαμε, ας κάνουμε το ίδιο και με τα χερούλια των συρταριών.
Η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων
Το χερούλι της πόρτας του φούρνου μικροκυμάτων είναι ένα ακόμη μέρος που λερώνεται συχνά. Αν δεν τον χρησιμοποιούμε καθημερινά, τότε μπορούμε να τον καθαρίζουμε ανά μερικές ημέρες ή μια φορά την εβδομάδα. Όπως και να έχει, είναι πάντα μια καλή ιδέα να σκουπίσουμε και τα κουμπιά του -αφού καλό είναι να καθαρίζουμε ότι έχουμε πιάσει με λερωμένα χέρια.
Οι διακόπτες των φώτων
Οι διακόπτες των φώτων της κουζίνας είναι ένας συνηθισμένος τρόπος να μεταδώσουμε μικρόβια στα υπόλοιπα άτομα του σπιτιού. Γι’ αυτό καλό είναι να τους καθαρίζουμε καθημερινά γιατί ποιος θυμάται πότε τους έπιασε και μετά από ποια χρήση.
Το χερούλι της βρύσης
Θεωρούμε συνήθως τον νεροχύτη μας καθαρό, αφού είναι εκεί που πλένουμε πιάτα και χέρια. Συνήθως πιάνουμε το χερούλι της βρύσης πριν πλύνουμε κάτι, οπότε αυτό σημαίνει πως το χερούλι είναι γεμάτο μικρόβια. Γι’ αυτό και θέλει καλό πλύσιμο κάθε μέρα.
Πηγή: olivemagazine.gr