Εάν το ροχαλητό σας ταράζει όλο το σπίτι, μπορεί να πάσχετε από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση στην οποία σταματάτε να αναπνέετε για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο κάθε φορά. Η πάθηση αυτή έχει συνδεθεί με μικρότερο όγκο εγκεφάλου, βλάβη στη λευκή ουσία που μεταφέρει μηνύματα στον εγκέφαλο ή ακόμη και με τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Ύπνος: 12 συμβουλές για να ξυπνάτε πιο εύκολα το πρωί όταν δεν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι
Χωρίς θεραπεία, η αποφρακτική υπνική άπνοια σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη ή ακόμη και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ροχαλίζετε σαν τρακτέρ, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε αποφρακτική υπνική άπνοια, εκτός εάν κάποιος σας πει για τους νυχτερινούς βρυχηθμούς σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τους συντρόφους και τους φίλους να μιλήσουν και να ενθαρρύνουν όσους ροχαλίζουν να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.
Ύπνος: Η συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης, σύμφωνα με μελέτη
Αλλά τι γίνεται αν έχετε κάποιο παράξενο ή ιδιόμορφο σύμπτωμα εκτός από το ροχαλητό; Εσείς και οι αγαπημένοι σας μπορεί να μην έχετε ιδέα ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο και η πάθηση θα μπορούσε να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια.
«Περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ πάσχουν από υπνική άπνοια, ωστόσο συχνά δεν διαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται λανθασμένα», δήλωσε ο ειδικός ύπνου και πνευμονολόγος Dr. Raj Dasgupta, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Η διάγνωση είναι συχνά λανθασμένη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, επειδή οι γυναίκες μπορεί να μην παρουσιάζουν το κλασικό, δυνατό ροχαλητό που εμφανίζουν συχνά οι άνδρες», είπε.
5 άγνωστα σημάδια της υπνικής άπνοιας που πρέπει να προσέξετε
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Συχνές αφυπνίσεις
Τρίξιμο των δοντιών
Πρωινοί πονοκέφαλοι
Κατάθλιψη, κόπωση και αϋπνία
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να ιδρώνουν τη νύχτα. Μπορεί να κάνει πολύ ζέστη, ειδικά με τους επίμονους καύσωνες των τελευταίων ετών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση, αλλά και διάφορες παθήσεις όπως και ο καρκίνος, προβλήματα με τον θυρεοειδή, η γρίπη και οι βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και η έναρξη συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 30% των ατόμων με υπνική άπνοια έχουν αναφέρει νυχτερινή εφίδρωση, είπε ο Dasgupta.
«Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και μπαίνετε σε αυτή τη λειτουργία μάχης ή φυγής του νευρικού συστήματος, η οποία πυροδοτεί τη νυχτερινή εφίδρωση», είπε. «Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια που είχαν νυχτερινή εφίδρωση ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν πραγματικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου».
Συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας
Πολλοί άνθρωποι σηκώνονται τη νύχτα για να επισκεφθούν την τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διαβήτη, οίδημα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένα φάρμακα, εγκυμοσύνη, προβλήματα με τον προστάτη ή ακόμη και στην κατανάλωση πάρα πολλών υγρών πριν τον ύπνο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Dasgupta, το να σηκώνεστε τουλάχιστον 2 φορές τη νύχτα για ούρηση – που ονομάζεται νυχτουρία – μπορεί επίσης να είναι σημάδι αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.
«Μια μελέτη έδειξε ότι περίπου το 50% των ασθενών με υπνική άπνοια έχουν νυχτουρία, και παρατήρησαν ότι η θεραπεία για τη διαταραχή ύπνου μείωσε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα», είπε.
Τρίξιμο των δοντιών
Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ονομάζεται βρουξισμός και μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τον Dr. Dasgupta. «Σίγουρα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν βρουξισμό, αλλά μια συχνή αιτία είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια», είπε. «Υπάρχει μια θεωρία για το λόγο που συμβαίνει αυτό. Οι αεραγωγοί αποφράσσονται και έτσι οι μύες του στόματος και της γνάθου κινούνται για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν τους αποκλεισμένους αεραγωγούς. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση».
Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους χρησιμοποιούν ένα προστατευτικό στόματος που τους προτείνει ο οδοντίατρός τους για προστασία, αλλά αυτός δεν θα προστατεύσει τη γνάθο, είπε ο Dr. Dasgupta.
«Έτσι, ένα άτομο μπορεί επίσης να αναπτύξει δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, η οποία είναι πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως πονοκεφάλου», είπε.
Πονοκέφαλοι το πρωί
Μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και του πρωινού ξυπνήματος με πονοκέφαλο, σύμφωνα με τον Dr. Dasgupta.
«Συνήθως εμφανίζονται καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες μετά το ξύπνημα το πρωί», είπε. «Η αιτία των πονοκεφάλων δεν είναι καλά τεκμηριωμένη και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες».
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από αποφρακτική υπνική άπνοια δεν φαίνεται να οδηγούν σε ναυτία ή αυξημένη ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Αντιθέτως, φαίνεται να είναι μια πιεστική αίσθηση και στις δύο πλευρές του μετώπου που διαρκεί περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με μελέτη του Ιουνίου 2015.
Κατάθλιψη, κόπωση και αϋπνία
Ορισμένα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μπορεί να μετατραπούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, θόλωμα εγκεφάλου ή άλλα προβλήματα ύπνου, δήλωσε ο Dr. Dasgupta. «Ο ύπνος επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να αντιδρούμε, να θυμόμαστε και να λύνουμε προβλήματα», είπε. «Ειδικά οι γυναίκες τείνουν να υποτιμούν άτυπα συμπτώματα όπως αϋπνία, κόπωση και κατάθλιψη».
Εάν η αποφρακτική άπνοια ύπνου σας ξυπνάει, μπορεί να δυσκολευτείτε να ξανακοιμηθείτε. Ένα άτομο μπορεί να υποπτεύεται αϋπνία, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ένα διαφορετικό πρόβλημα μπορεί να πυροδοτεί τις αφυπνίσεις.
Τα συμπτώματα της ημερήσιας κόπωσης περιλαμβάνουν έλλειψη κινήτρου για την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, έλλειψη παραγωγικότητας στη δουλειά, προβλήματα μνήμης και χαμηλό ενδιαφέρον για κοινωνικοποίηση, δήλωσε ο Dr. Dasgupta. Αυτά αποτελούν επίσης σημάδια κατάθλιψης, οπότε εάν τα προβλήματα ύπνου δεν αναφερθούν σε μια ιατρική επίσκεψη, η υποκείμενη αιτία μπορεί να παραλειφθεί.