Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΤα οφέλη από τη λήψη βιταμίνης D μετά τα 50

Τα οφέλη από τη λήψη βιταμίνης D μετά τα 50

- Advertisement -

Καθώς μεγαλώνουμε, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουμε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και η υπέρταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από την ηλικία των 50 ετών είναι σκόπιμο να καταναλώνουμε συμπληρώματα βιταμινών. Μεταξύ αυτών, αυτά της βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D παράγεται στον άνθρωπο αυτομάτως από την έκθεσή του στον ήλιο. Αλλά δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν εκθέτουμε το δέρμα μας γυμνό στον ήλιο αρκετά συχνά, αυτή η βιταμίνη ίσως να είναι ανεπαρκής στον οργανισμό μας.

Η ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D στην τρίτη ηλικία εκτιμάται ότι είναι περίπου 75% χαμηλότερη από ό, τι στα άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών.

Περίπου 10 εκατομμύρια ενήλικες άνω των 50 ετών έχουν οστεοπόρωση. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, δηλαδή αδύναμα οστά.

Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, είναι απαραίτητο να εστιάσουν στην υγεία των οστών, καθώς ο κίνδυνος κατάγματος είναι υψηλότερος.

Μειωμένη η πιθανότητα κατάθλιψης
Η καθυστερημένη έναρξη της κατάθλιψης σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο της αυτοκτονίας. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθουμε κατάθλιψη.Η βιταμίνηD στον εγκέφαλο επηρεάζει τη διάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη

Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Σε προχωρημένες ηλικίες ελοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.  Τα ποσοστά εμφάνισης αυτής της νόσου γενικά αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ηλικία μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου κατά 20%, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα.Η επιστήμη αποφάνθηκε πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης και πιθανότητα υπέρτασης.

Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιδεινώνεται. Η επιστήμη συσχετίζει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα