Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΤατουάζ: Για ποιον τύπο καρκίνου αυξάνoυν κατά 21% τον κίνδυνο νόσου

Τατουάζ: Για ποιον τύπο καρκίνου αυξάνoυν κατά 21% τον κίνδυνο νόσου

Τα τατουάζ αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση λεμφώματος, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία 11.905 συνολικά ανθρώπων. Οι 2.938 είχαν διαγνωσθεί με λέμφωμα σε ηλικία 20-60 ετών, σύμφωνα τις καταχωρίσεις στα μητρώα πληθυσμού, οι 1.398 εκ των οποίων απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον τρόπο ζωής για παράγοντες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη νόσο.

Υπήρξε ακόμα μια ομάδα ελέγχου 4.193 ατόμων. Το 21% των ατόμων με ιστορικό λεμφώματος και το 18% χωρίς διάγνωση του καρκίνου είχαν τατουάζ.

«Μετά τη συνεκτίμηση άλλων επιδραστικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν τατουάζ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε επίπεδο ομάδας. Θα πρέπει τώρα τα αποτελέσματα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω μέσα από άλλες μελέτες, και προς αυτό συνεχίζει να τρέχει η έρευνα» σχολίασε η Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λουντ.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα