Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣυμβουλές για να αναπνέετε καλύτερα στη ζέστη

Συμβουλές για να αναπνέετε καλύτερα στη ζέστη

.

******

Καμίνι η χώρα σήμερα, καθώς κορυφώνεται ο καύσωνας που έχει πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πως μπορούμε να αναπνέουμε καλύτερα, αντιμέτωποι με την ζέστη, την υγρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Θερμοκρασίες-ρεκόρ προβλέπουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι σε πολλές περιοχές της χώρας μας, καθώς κορυφώνεται ο καύσωνας. Η υπερβολική ζέστη, όμως, σε συνδυασμό με την υγρασία και στα αστικά κέντρα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να κάνουν δύσκολη την αναπνοή.

Όπως εξηγούν ειδικοί από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Breathe της Πενσυλβάνια, όταν κάνει πολλή ζέστη ο οργανισμός καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να δροσίσει το σώμα. Έτσι αυξάνει την εφίδρωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και δύσπνοια.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της έντονης ηλιοφάνειας με τους ρύπους προκαλεί χημικές αντιδράσεις που αυξάνουν το όζον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό της μύτης και του λαιμού, βήχα και συριγμό.

Η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να δυσχεράνει την αναπνοή. Ο ζεστός αέρας κατακρατά περισσότερη υγρασία απ’ ό,τι ο ψυχρός, μειώνοντας τα επίπεδα του οξυγόνου.

Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες
Η υγρασία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους πάσχοντες από χρόνιες αναπνευστικές νόσους.

«Οι ασθενείς με πνευμονοπάθειες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα αναπνοής. Αυτά επηρεάζονται από διαφορετικές συνθήκες για τον καθένα», λέει η πνευμονολόγος Dr. Sumta Khatri, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ALA).

Όπως εξηγεί, κάποιοι επηρεάζονται περισσότερο από τις χαμηλές θερμοκρασίες που προκαλούν ξηρότητα στην αναπνευστική οδό. Άλλοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα όταν κάνει ζέστη, εξαιτίας της υγρασίας του αέρα. Υπάρχουν επίσης ασθενείς που δυσκολεύονται περισσότερο με τις ταχείες αλλαγές στην θερμοκρασία και τη βαρομετρική πίεση. Γιατί; «Διότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε αυτές», εξηγεί.

Υπάρχουν άραγε τρόποι για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που έχει η ζέστη στην αναπνοή; Οι ειδικοί έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές. Να ποιες είναι:

Μείνετε δροσεροί
Όταν κάνει πολλή ζέστη, απαραίτητο είναι να λαμβάνετε μέτρα για να είναι όσο το δυνατόν πιο δροσερό το σώμα σας. Φροντίστε λοιπόν να τρέφεστε ελαφρά, να πίνετε πολλά υγρά (κατά προτίμηση σκέτο νερό) και να ντύνεστε με ελαφρά, βαμβακερά ρούχα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις δουλειές που μπορούν να γίνουν άλλη μέρα. Αν υπερθερμανθείτε, ο οργανισμός σας θα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να δροσιστεί. Αν έχετε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η σωματική καταπόνηση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση της νόσου σας.

Μην βγαίνετε από το σπίτι, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, συνιστά η Dr. Khatri. Να αποφύγετε επίσης τις βαριές δουλειές μέχρι να υποχωρήσει η ζέστη. Και να χρησιμοποιείτε μέσα που την καταπολεμούν (ανεμιστήρες, κλιματιστικά, δροσερά ντους).

Αν πρέπει να κάνετε κάτι που θα αυξήσει την εφίδρωσή σας, προτιμότερο είναι να το κάνετε πολύ νωρίς το πρωί. Η ζέστη θα είναι θεωρητικώς λιγότερη.

Να χρησιμοποιείτε βεντάλιες και ανεμιστήρες
Αν νιώθετε ότι δεν αναπνέετε καλά στη ζέστη, να χρησιμοποιείτε βεντάλια ή ένα ανεμιστηράκι χειρός, ειδικά όταν βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο. Στο σπίτι φροντίστε να έχετε δίπλα σας έναν επιτραπέζιο ή επιδαπέδιο ανεμιστήρα, συνιστούν ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας (BLF). Βεβαιωθείτε μόνο ότι ο ανεμιστήρας δεν είναι σκονισμένος, για να μην ωθεί σκόνη πάνω σας και επιβαρύνει την αναπνοή σας.

Η βεντάλια και ο ανεμιστήρας δεν δροσίζουν τον αέρα, αλλά δημιουργούν ένα αεράκι που διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα. Έτσι συμβάλλουν στο δρόσισμα του οργανισμού.

Ελέγξτε την υγρασία στο σπίτι σας
Αν η υγρασία στο σπίτι σας είναι αυξημένη, θέστε τους ανεμιστήρες στη λειτουργία αφύγρανσης για λίγη ώρα. Ειδάλλως προμηθευτείτε έναν αφυγραντήρα, συνιστούν ειδικοί από το Πνευμονολογικό Κέντρο Temple του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για όσους έχουν άσθμα ή ΧΑΠ.

Μην ανοίγετε με τις ώρες τα παράθυρα
Όταν κάνει πολλή ζέστη, κρατήστε τα παράθυρα και τις κουρτίνες κλειστά. Να αερίζετε το σπίτι πολύ νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν πέφτει η θερμοκρασία. Αν κτυπάει ο ήλιος τα παράθυρά σας, καλό είναι να κλείνετε και τα πατζούρια. Να θυμάστε πως ο εξωτερικός αέρας κατά κανόνα είναι πολύ πιο ζεστός απ’ ό,τι ο εσωτερικός. Επομένως, με ανοικτά παράθυρα αφήνετε όλη τη ζέστη να μπαίνει μέσα.

 

Πηγή:iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα