Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣκύλος: Πότε το θαλασσινό νερό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία...

Σκύλος: Πότε το θαλασσινό νερό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία του

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αναμφίβολα, ο πιο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός είναι η θάλασσα.

Όσοι είναι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, μαζί με τις δικές τους βαλίτσες θα ετοιμάσουν και εκείνη του μικρού τους φίλου.

«Στις καλοκαιρινές διακοπές μάς ακολουθούν και τα κατοικίδια μας.

Ειδικά οι κηδεμόνες σκύλων είναι αχώριστοι με τα κατοικίδιά τους ακόμη και στην παραλία, όπου περνάμε και τον περισσότερο χρόνο.

Η κολύμβηση τα βοηθά να εκτονώσουν την ενέργειά τους, να παίξουν και να διασκεδάσουν, να απολαύσουν την ελευθερία που τους δίνεται.

Είναι ένα εξαιρετικό άθλημα γι’ αυτά, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και βλαβερό, αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος», επισημαίνει ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος.

Τι πρέπει να προσέχουμε, λοιπόν, για να είμαστε ήσυχοι ότι όλα θα πάνε καλά;

Σύμφωνα με τον κ. Καρανάσιο, «το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για το δέρμα του σκύλου σας, αλλά και για το γαστρικό του σύστημα.

Με αυτό δεν θέλουμε να σας πούμε να μην πάρετε το σκυλί σας στην παραλία, αλλά να θυμάστε πάντα ότι μετά το τέλος του μπάνιου πρέπει να τον πλύνετε με άφθονο νερό.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη θάλασσα να προσέχετε να μην πιεί θαλασσινό νερό.

Τα σκυλιά δεν μπορούν διακρίνουν ότι αυτό που πίνουν περιέχει αρκετό νάτριο. Η κατανάλωση αλάτων μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή δηλητηρίαση, έμετο, ζάλη, νεφρική βλάβη, έως και κώμα. Έτσι, χρειάζονται τη βοήθειά σας».

Πότε μπορεί να θελήσει να πιει αλμυρό νερό ο σκύλος

Για να μειώστε τις πιθανότητες, ο σκύλος σας να πιει θαλασσινό νερό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι «εάν ο σκύλος σας διψάει, θα πιει ό,τι βρίσκει.

Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Η στιγμή που πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, είναι όταν βγαίνει και όταν εισέρχεται στο νερό.

Αυτές είναι οι στιγμές που, ίσως, σταματήσει για να πιει θαλασσινό νερό, σε περίπτωση που έχει διψάσει.

Τον εμποδίζετε να το κάνει, και του προσφέρετε φρέσκο πόσιμο νερό», διευκρινίζει ο κτηνίατρος.

Τι πρέπει να κάνουμε αν καταπιεί το θαλασσινό νερό;

Στην περίπτωση που δεν τον προλάβετε και ο σκυλάκος σας πιει αλμυρό νερό, τότε «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να τον απομακρύνετε από τη θάλασσα, με ήρεμο τρόπο να τον οδηγήσετε σε ένα σκιερό μέρος, και να είστε ιδιαίτερα στοργικοί μαζί του.

Ο ήρεμος τόνος φωνής θα τον καθησυχάσει. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι ήπιε θαλασσινό νερό, θα το διαπιστώσετε αν τον δείτε να κάνει εμετό, ή να ζαλίζεται.

Το αλάτι θα τον κάνει να αισθανθεί αποπροσανατολισμένος. Υιοθετήστε μια ήρεμη στάση, ώστε να μη νιώθει νευρικός», αναφέρει ο κ. Καρανάσιος.

Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση του θαλασσινού νερού στους σκύλους

«Κάθε φορά που πάμε με έναν σκύλο στην παραλία, πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι νερό, για τέτοιες περιπτώσεις.

Το χρειαζόμαστε για να πιει, σε περίπτωση που κάνει εμετό.

Μετά από αυτές τις πρώτες βοήθειες, πρέπει να επικοινωνήσετε, το συντομότερο δυνατόν, με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα κάνει μια εξέταση για να διαπιστώσει εάν υπήρξε δηλητηρίαση.

Ίσως, δοθούν φάρμακα για να μειώσετε τη διάρροια και τον εμετό, που πρέπει να συνταγογραφούνται.

Επίσης, θα δοθεί διατροφή που υποδεικνύεται, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί ο κ. Καρανάσιος και τονίζει ξανά: «Θα φροντίζετε πάντα να παίρνετε νερό μαζί σας, έτσι ώστε να μην καταφεύγουν στο θαλασσινό νερό, αλλά και για την περίπτωση που κάνουν εμετό, μετά την κατάποση αλμυρού νερού, για να ανακτήσουν τη δύναμή τους.

Πρέπει να κάνουμε τον σκύλο μας ντους μετά το μπάνιο στη θάλασσα;

Αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στη θάλασσα παρέα με τον σκύλο, θα πρέπει να τον ξεβγάλετε γιατί «το θαλασσινό νερό αφήνει κρυστάλλους αλατιού, οι οποίοι, καθώς κολλούν στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Ευτυχώς, η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο απλή, από ό,τι αν το καταναλώσει. Κάντε του ένα καλό ντους, και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέει ο κτηνίατρος.

Αναζητήστε σκιερό μέρος και προσοχή στις πατούσες

Όταν φτάσετε στην παραλία, θα πρέπει να «εξασφαλίσετε στον σκύλο σας ένα σκιερό και δροσερό μέρος.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι τα μαξιλαράκια στα πατουσάκια του.

Δεν πρέπει να καίγονται, γι’ αυτό οφείλετε να εφαρμόζετε αντηλιακό. Επίσης, να μην τον αφήνετε να περπατά για αρκετή ώρα πάνω σε ζεστή άμμο», συμβουλεύει ο κ. Καρανάσιος.

Μπορεί ο σκύλος να μεταφέρει κάποια αρρώστια αν κολυμπήσει κοντά σε λουόμενους;

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα κατοικίδιο πλήρως εμβολιασμένο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων».

Οι σκύλοι κάνουν την ανάγκη τους μέσα στην θάλασσα;

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Καρανάσιος, «τα σκυλιά δεν συνηθίζουν να ουρούν μέσα στη θάλασσα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο.

Την ούρηση τη χρησιμοποιούν και για μαρκάρισμα κάποιας περιοχής, οπότε τους είναι άσκοπο να το κάνουν μέσα στο νερό.

Οι κηδεμόνες σκύλων, το μόνο που θα πρέπει να προσέχουν είναι πριν και μετά το κολύμπι να έχουν πάει το κατοικίδιο να ουρήσει, ώστε να μην το κάνει στην ακρογιαλιά».

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα