Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣκλήρυνση Κατά Πλάκας: Αυτά τα φαγητά βοηθούν στην εμφάνισή της

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Αυτά τα φαγητά βοηθούν στην εμφάνισή της

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι το γνωστό αυτοάνοσο χρόνιο νόσημα που «χτυπά» το νευρικό σύστημα του οργανισμού με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Όπως αναφέρει το onmed.gr, παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες.

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία.

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθυγιενή διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ειδικότερα, μελέτες σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, σχετικά με την επίδραση των διατροφικών παραγόντων στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συσχέτισαν θετικά την υψηλή κατανάλωση των παρακάτω τροφών με τον κίνδυνο απομυελίνωσης και εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης:

Ζωικό λίπος

Κόκκινο κρέας

Αλλαντικά

Γλυκά

Πλήρες μη παστεριωμένο γάλα

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα