Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που πλασάρονται ως «υγιεινά»; Πώς διαβάζουμε σωστά...

Πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που πλασάρονται ως «υγιεινά»; Πώς διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες

- Advertisement -
Στη διατροφή και στο σουπερμάρκετ δεν είναι όλα τόσο αθώα όσο φαίνονται. Συχνά μεγάλα καταναλωτικά brands προμοτάρουν τα προϊόντα τους ως την πιο υγιεινή λύση, ενώ εμείς ως καταναλωτές θέλουμε να έχουμε στο τραπέζι μας προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας. Στόχος μας στα εβδομαδιαία ψώνια μας είναι να γεμίσει το καλάθι του νοικοκυριού μας με νόστιμα και υγιεινά προϊόντα. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό μοιάζει αδύνατο.

Είναι ή όχι υγιεινό;

Όταν λέμε υγιεινή διατροφή, συνήθως εννοούμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, λιγοστή έως καθόλου ζάχαρη, υποκατάστατα αυτής και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων. Πολλές φορές βλέπουμε βέβαια ολόκληρες σειρές προϊόντων να προμοτάρονται ως υγιεινά, ενώ στην πραγματικότητα απέχουν πολύ, λόγω συστατικών, από την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών, οι οποίες δεν λείπουν σχεδόν από κανένα καλάθι. Προωθούνται ως ένα σνακ που θα μας κρατήσει χορτάτους, fit και με ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα για έναν πολυάσχολο άνθρωπο. Τελικά, όμως, από ότι φαίνεται δεν είναι τόσο θρεπτικές, όσο θα θέλαμε, διότι περιέχουν συστατικά τα οποία διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου μας και μας γεμίζουν αχρείαστες θερμίδες. Συστατικά όπως το φοινικέλαιο που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι υπεύθυνα για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αυξημένα επίπεδα της “κακής”-LDL χοληστερόλης. Προτιμάμε, μπάρες οι οποίες έχουν επεξεργαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

diatrofi

Το γάλα είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι στην διατροφή μας, με πολλούς βέβαια, να το έχουν αντικαταστήσει με αντίστοιχα φυτικά. Ωστόσο, θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο πριν αγοράσουμε ένα οποιοδήποτε είδος, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θέλουμε κάτι με ποιότητα και ταυτόχρονα με θρεπτικά συστατικά. Το γάλα σόγιας είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα. Το γάλα αμυγδάλου, περιέχει ακόρεστα λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και πολύ μικρότερη ποσότητα σε κορεσμένα, τα οποία αυξάνουν την χοληστερίνη, ενώ το γάλα βρώμης έχει περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τέλος, το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα επιπρόσθετα σάκχαρα, με μεγάλη προσοχή συστατικά όπως “evaporated cane juice”, ουσιαστικά μια άλλη ονομασία για τη ζάχαρη. Πολύ μεγάλη προσοχή στο νάτριο, δηλαδή το αλάτι, καθώς και την καραγενάνη, η οποία είναι πολυσακχαρίτης και χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων. Η μεγάλη κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό.

gala

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης, έχουν μπει στην ζωή μας και μας υπόσχονται μια καλύτερη ποιοτικά καθημερινότητα. Όλα, πια, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και γενικότερα τα γλυκίσματα, παράγονται και με γλυκαντικές ουσίες. Με μια δεύτερη ματιά όμως, θα δούμε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από την απλή κοινή ζάχαρη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης δεν μειώνει την παχυσαρκία και τον διαβήτη, κ αυτό γιατί εξακολουθούν να ενεργοποιούν τους αισθητήρες γλυκιάς γεύσης , αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ινσουλίνης. Αξίζει να αναφερθεί, πως στα περισσότερα γλυκά με στέβια χρησιμοποιούνται πολυόλες, ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες με τα γλυκά με κανονική ζάχαρη.

Πώς να διακρίνουμε την πιο σωστή και υγιεινή τροφή;

Μακάρι να υπήρχε μια λίστα με τα υγιεινά και μη τρόφιμα, ώστε να μην χρειαζόταν τόση μεγάλη έρευνα από εμάς τους ίδιους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να κάνουμε τις σωστές επιλογές τροφών και προϊόντων.

Οι όροι όπως φυσικό, βιολογικό, χωρίς σάκχαρα και χωρίς λιπαρά, συχνά μας μπερδεύουν και μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποια απλά βήματα ώστε να βρούμε τα σωστά τρόφιμα για εμάς:Διαβάζουμε την λίστα συστατικών, ειδικά τα πρώτα τρία. Η σειρά που είναι γραμμένα έχει να κάνει με την ποσότητα που περιέχετε στα προϊόντα.

Κοιτάμε πόσο μεγάλη είναι η λίστα των συστατικών. Όσο πιο μεγάλη η λίστα, τόσο πιο βλαβερό είναι το προϊόν.

Μεγάλη προσοχή στα είδη των λιπαρών. Σκοπός μας είναι να ελαττώσουμε τα trans-λιπαρά, τα οποία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τα αυξημένα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης

Όταν αγοράζουμε ψωμιά ή χυμούς να κοιτάμε να είναι 100% με σιτηρά και με φρούτα, αντίστοιχα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όλο το υπόλοιπο είναι ζάχαρη.

Δείτε Βίντεο: Ποια Συντηρητικά Πρέπει να Αποφεύγετε

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα κατεψυγμένα προϊόντα. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην φυσική τους μορφή και ας παίρνει λίγη περισσότερη ώρα για να τα ετοιμάσουμε.

Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα έχει πρωταρχικό ρόλο. Αν είναι μακράς διάρκειας, το πιθανότερο είναι να έχει πολλά συντηρητικά και λιγότερες βιταμίνες.

Αγοράζοντας δημητριακά, συνήθως κοιτάμε τον συνολικό αριθμό των θερμίδων και όχι την κατανομή τους. Το καλύτερο είναι το προϊόν να αποτελείται από φυτικές ίνες και όχι από υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Πολλή προσοχή στην περιεκτικότητα ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζουμε.

All-natural food. Πόσο αλήθεια να είναι; Καθόλου, λοιπόν, διότι για να σταθεί αυτός ο όρος σημαίνει ότι τίποτα τεχνητό ή συνθετικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του τροφίμου.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα