Ποια φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Τι να κάνετε για να προστατευθείτε. Τι συνιστά ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ.
Αν αρχίσατε πρόσφατα κάποια φαρμακευτική αγωγή και ετοιμάζεστε για τις διακοπές σας, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Και αυτό, διότι ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που προκαλούν φωτοευαισθησία, δηλαδή αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, αναφέρει η αρμόδια Αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ.
Η φωτοευαισθησία είναι ουσιαστικά μια χημική αντίδραση του δέρματος. Μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα σαν αυτά του ηλιακού εγκαύματος, με ένα εξάνθημα ή με άλλη δερματική βλάβη. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί από φάρμακα που αλείφονται τοπικά στο δέρμα ή που λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση.
Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί ως φωτοαλλεργική δερματίτιδα ή ως φωτοτοξική δερματίτιδα. Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα είναι αλλεργική αντίδραση του δέρματος, που μπορεί να εκδηλωθεί αρκετές ημέρες μετά την έκθεση στον ήλιο, εξηγεί η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).
Η φωτοτοξική δερματίτιδα είναι πιο συχνή και αποτελεί ερεθισμό του δέρματος, που εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο.
Και οι δύο τύποι φωτοευαισθησίας σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, μπορεί να αναπτυχθούν και μετά από τη χρήση σολάριουμ.
Ποια είναι τα ύποπτα φάρμακα
Ποια είναι όμως τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία; Η FDA αναφέρει πως, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ορισμένα:
Αντιβιοτικά
Αντιμυκητιασικά
Αντισταμινικά
Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (ορισμένες στατίνες)
Διουρητικά
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα και οιστρογόνα
Αντιψυχωσικά (φαινοθειαζίνες)
Ψωραλένια (φάρμακα για την ψωρίαση)
Ρετινοειδή
Σουλφοναμίδες
Σουλφονυλουρίες για τον διαβήτη τύπου 2
Τα άλφα-υρδοξυοξέα στα καλλυντικά
Τι μπορείτε να κάνετε
Η FDA διευκρινίζει πως δεν παρουσιάζουν αντιδράσεις φωτοευαισθησίας όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν τα προαναφερθέντα ή άλλα φάρμακα. Ούτε η ανάπτυξή της μία φορά σημαίνει πως μονίμως θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητούν με τον γιατρό που έχει χορηγήσει τα φάρμακα.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να διακόπτουν μόνοι τους την φαρμακευτική τους αγωγή για να πάνε απερίσπαστοι διακοπές. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μετριάζουν την έκθεσή τους στον ήλιο, ιδίως τις μεσημβρινές ώρες. Προτιμότερο είναι:
Να μένουν στη σκιά από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα
Να φορούν ρούχα που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του δέρματός τους
Να χρησιμοποιούν πάντοτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30.
Πηγή: iatropedia.gr