Σουβλάκι, μουσακάς και τζατζίκι, αυτά είναι τα φαγητά που οι ξένοι συνήθως ταυτίζουν με την ελληνική διατροφή και, ομολογουμένως, πολλοί Έλληνες επίσης τα συμψηφίζουν ως «παραδοσιακά». Αυτά τα πιάτα όμως δεν θα μπορούσαν να απέχουν πιο πολύ από τον θεμέλιο λίθο της ελληνικής κουζίνας, τη μεσογειακή διατροφή.
Δεν λέμε, τα παραπάνω είναι κλασικά αγαπημένα μας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν την υγιεινή παραδοσιακή μας δίαιτα. Και αυτό επειδή το κόκκινο κρέας, μεταξύ άλλων, βρίσκεται στον «πάτο» της λίστας των πιο ωφέλιμων τροφών της μεσογειακής διατροφής., η οποία είναι ως επί το πλείστον χορτοφαγική.
Συγκεκριμένα, στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα ωφέλιμα φυτικά έλαια, με κορυφαίο το ελαιόλαδο, μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης και τα παράγωγά τους. Ακολουθούν τα άφθονα λαχανικά και τα φρούτα, ενώ το κόκκινο κρέας είναι τελευταίο σε προτεραιότητα, μαζί με κορεσμένα ζωικά λίπη και λευκούς υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το ψωμί «πολυτελείας» και τα σάκχαρα.