Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠανελλαδική έρευνα: Πετάμε κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα στα σκουπίδια

Πανελλαδική έρευνα: Πετάμε κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα στα σκουπίδια

- Advertisement -

Την ώρα που το πανελλήνιο δεν έχει συνέλθει από την αυτοκτονία του καρκινοπαθή στην Κρήτη επειδή δεν έβρισκε το φάρμακό του, έρχεται η πανελλαδική έρευνα-σοκ που αναφέρει ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περισσότερα από 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα!

Μάλιστα, μελέτη του 2019 που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), υπολόγισε ότι η αξία των σκευασμάτων που πάνε στα σκουπίδια είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το τραγικό αυτής της απίστευτης σπατάλης είναι ότι πολλά αχρησιμοποίητα φάρμακα που για διάφορους λόγους μένουν στα ντουλάπια μέχρι να λήξουν και να πεταχτούν, θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, συχνά λόγω του κόστους.

Πέρα από αυτό, η απόρριψη κάποιων φαρμάκων, είτε στις χωματερές, είτε στο δίκτυο της αποχέτευσης, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σ ́αυτά παιδιά ή ηλικιωμένοι.

Η διαΝΕΟσις έδωσε στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης του οργανισμού GIVMED Share medicine Share life που ασχολείται με την ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο και τη δωρεά φαρμάκου στην Ελλάδα.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας και της διαΝΕΟσις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης
Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόσβαση στην υγεία επομένως και στα φάρμακα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 22% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που, λόγω του κόστους, δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν.

Κάνοντας την αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια άτομα.

Επίσης οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, 1 στους 2 δηλώνει ότι του περίσσεψαν φάρμακα τον τελευταίο χρόνο. Από όσα φάρμακα έχουν στο σπίτι τους, οι πολίτες δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 3 κουτιά είναι ληγμένα. Περισσότεροι από τους μισούς (55,1%) δηλώνουν ότι αυτά τα πετούν στα σκουπίδια, ενώ το 37,8 %, τα επιστρέφουν στα φαρμακεία.

Περίπου 1 στους 4 δηλώνει ότι έχει δωρίσει μη ληγμένα φάρμακα τον τελευταίο χρόνο: Κατά μέσο όρο, 5,6 κουτιά. Επίσης 1 στους 5 δεν δώρισαν φάρμακα γιατί δεν γνώριζε πού να τα δωρίσει.

Η ταυτότητα της έρευνας
Η συλλογή των δεδομένων της έρευνας έγινε από την εταιρεία ProRata στο διάστημα 6-13 Δεκεμβρίου 2023, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.

Η ομάδα συγγραφέων, της έκθεσης που δημοσιεύτηκε, έχει συντονιστή τον Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη.

Πηγή:topontiki.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα