Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠανδημία: Τι άλλαξε στη ζωή μας δύο χρόνια μετά - Οι συνήθειες...

Πανδημία: Τι άλλαξε στη ζωή μας δύο χρόνια μετά – Οι συνήθειες και οι φόβοι που κυριαρχούν

.

Δύο περίπου χρόνια μετά την κήρυξη της πρώτης καραντίνας παγκοσμίως και ακόμα προσπαθούμε να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία. Διαβάστε τι αποκάλυψε μελέτη για τις επιπτώσεις των δυο χρόνων της πανδημίας

Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της πρώτης καραντίνας έχουν συμπληρωθεί με τις νεότερες έρευνες ωστόσο να δείχνουν πως τα τελευταία αυτά χρόνια, η ψυχολογία των ανθρώπων έχει καθοριστεί από τις δυσάρεστες ειδήσεις που καθημερινά φτάνουν στα αυτά τους. Όπως αποκαλύπτουν οι πιο πρόσφατες μελέτες, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία είναι ήδη ορατές.

Ειδικότερα, στην πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου και σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ανθρώπων, περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων απάντησε πως νιώθει πιο μοναχικά και κοιμάται λιγότερες ώρες σε σχέση με τα προ πανδημίας χρόνια. Περίπου οι μισοί εξ αυτών βλέπονται με τους φίλους του πολύ λιγότερο από πριν ενώ άλλοι τόσοι απέκτησαν τη συνήθεια της συνεχούς παραμονής στο σπίτι παρά την άρση των μέτρων. Για άλλους πάλι έχουν αυξηθεί οι ώρες που βρίσκονται μπροστά σε μία οθόνη ενώ δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το 1/3 εξ αυτών νιώθει πως η ψυχική αλλά και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί.

Σχετικά με τον πληθυσμό που βιώνει πιο έντονα τις συνέπειες της πανδημίας φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν πιο έντονα τις δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας. Επί παραδείγματι, το 42% των 16 έως 34 ετών και το 38% των γυναικών υποστηρίζουν πως η ψυχική υγεία τους επιδεινώθηκε μετά την πανδημία.

Παρόλα αυτά, δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία για τις ανησυχητικές επιδράσεις στην ψυχική μας υγεία, αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο πόλεμος στην Ουκρανία προσδίδουν μεγαλύτερο βάρος στην ψυχολογία μας. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ως ανθρώπινα όντα, είναι στη φύση μας να σκεφτόμαστε πως τα πράγματα βαίνουν κακώς. Συγκεκριμένα, είμαστε επιρρεπείς σε αυτό που αποκαλούν οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ως «ρόδινη αναδρομή» όπου ο εγκέφαλος μας αποβάλλει κάθετι αρνητικό από το παρελθόν. Ενώ αρχικά η λογική αυτή είναι ωφέλιμη, στην πορεία αναδεικνύεται πως είναι αρκετά κακό αφού τείνουμε να νιώθουμε το παρόν χειρότερο από ό,τι είναι.

Όπως άλλωστε τονίζει και ο συγγραφέας του σχετικού άρθρου που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, Bobby Duffy, καθηγητής της Δημόσιας Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του King’s College στο Λονδίνο, παρότι ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο φαίνεται πως το 1/5 των ερωτηθέντων δεν πιστεύει πως η πανδημία έχει τελειώσει ολοκληρωτικά, την ώρα μάλιστα που το 1/4 πιστεύει πως δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Τέλος, η πανδημία φαίνεται πως συνεχίζει και επηρεάζει ακόμα τον κόσμο που αγωνιά να μάθει το τέλος της, παρακολουθώντας ολοένα και περισσότερες ειδήσεις σχετικά με την COVID-19. Παρά ωστόσο το τέλος που δεν έρχεται ακόμα, φαίνεται πως έχουμε να διανύσουμε μεγάλο και δύσκολο δρόμο μπροστά μας, ανακαλύπτοντας βήμα βήμα τις πτυχές της νέας μας καθημερινότητας όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της πανδημίας.

Πηγή: ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)