Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠέντε λόγοι για να ξεκινήσεις να κάνεις ποδήλατο

Πέντε λόγοι για να ξεκινήσεις να κάνεις ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι μια παραμελημένη συνήθεια, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να “ανεβαίνει”

Τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου είναι πολλά. Είναι βολικό, είναι στιλάτο, είναι γρήγορο. Μπορείς να βρεις τεράστια ποικιλία σε σχέδια και χρώματα. Υπάρχουν ποδήλατα ειδικά για το βουνό, για την πόλη, για αγώνες.

Ωστόσο, το ποδήλατο πέρα από το προφανές, την άσκηση δηλαδή, θα σε βοηθήσει και σε άλλους τομείς της ζωή σου.

Οι 5 λόγοι

1: Υγεία
Το ποδήλατο είναι σίγουρο πως θα σε ξεβολέψει από τον καθιστικό τρόπο ζωής σου.

Τονώνει την καρδιά και την προφυλάσσει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και προλαμβάνει και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ζαχαρώδη διαβήτη.

Ακόμη, ενισχύει τα κόκκαλά σου, αφού δίνει το ερέθισμα για να αποθηκεύουν περισσότερο ασβέστιο και να γίνονται πιο ανθεκτικά. Όσο για τους πνεύμονες είναι το καλύτερο φάρμακο. Η ποδηλασία βελτιώνει την αναπνευστική οδό και δυναμώνει τα πνευμόνια σου.

Επίσης, υπάρχουν μελέτες ότι βοηθάει στην πρόληψη κατά του καρκίνου και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σου.

2: Βάρος και φυσική κατάσταση
Το ποδήλατο είναι χρήσιμο για να ασκείσαι και για να χάσεις βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει τη μυική δύναμη και δίνει ευελιξία. Αυξάνει την ελαστικότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων καθώς και την αντοχή σου. Σε δυναμώνει, αλλά παράλληλα βοηθάει σημαντικά στην καύση του σωματικού λίπους.

Είναι λοιπόν, μια τέλεια άσκηση ενδυνάμωσης, που θα σε βοηθήσει όμως να χάσεις και βάρος.

3: Βελτιώνει την ψυχική σου υγεία
Το ποδήλατο επηρεάζει θετικά και την ψυχική σου υγεία.

Μειώνει το στρες, καθώς περιορίζει την απελευθέρωση κορτιζόλης, που είναι υπεύθυνη γι΄ αυτό, ενώ απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της “χαράς”. Σε κάνει λοιπόν, να αισθάνεσαι καλύτερα και βελτιώνει τη διάθεσή σου.

Παράλληλα, ηρεμεί το μυαλό και σε βοηθάει να χαλαρώσεις, σωματικά και πνευματικά. Ακόμη, τα ευεργετικά οφέλη του ποδηλάτου ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, ενώ η επαφή με τη φύση ή τον έξω κόσμο, μπορεί να σε βοηθήσει και σε προβλήματα κατάθλιψης.

4: Εξοικονόμηση χρημάτων
Έχει παρατηρηθεί ότι, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς το ποδήλατο, τόσο λιγότερο χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο.

Ειδικά στις μέρες μας, που η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη, το ποδήλατο είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση. Μπορείς να πας παντού με αυτό, ακόμα κι αν πρέπει να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις. Αρκεί μια εφαρμογή, που να σε καθοδηγεί και να σου δείχνει τη βέλτιστη διαδρομή.

5: Περιβαλλοντική συνείδηση
Σε συνέχεια του νο4, το να επιλέγεις να κυκλοφορείς καθημερινά με το ποδήλατο, έχει θετικό αντίκρυσμα και στο περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική κρίση είναι εμφανής και ίσως και μη αναστρέψιμη. Γι΄ αυτό μπορείς κι εσύ με απλά πράγματα να συμβάλλεις κάπως και να την ανακουφίσεις. Το ποδήλατο είναι μια καλή λύση, καθώς δεν εκπέμπει ρύπους, ούτε χρειάζεται καύσιμα.

Χρειάζεται μόνο θέληση και καλή διάθεση.

Ξεκίνα λοιπόν, με τα βασικά. Αγόρασε ένα ποδήλατο και ξεκίνα σιγά-σιγά.

Ποιο είναι το ιδανικό ποδήλατο για εσένα

Εμείς μιλήσαμε με τους ειδικούς των ποδηλάτων, την εταιρεία Bike30, που εμπορεύεται κι επισκευάζει ότι ποδήλατο μπορείς να φανταστείς και μας έλυσαν βασικές απορίες.

Ο Μανώλης μας εξήγησε λοιπόν, ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ποδηλάτων, που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους. Υπάρχουν δηλαδή, ποδήλατα για μέσα στην πόλη, τα λεγόμενα city bikes και κάποια που είναι για πόλη και για χώμα, τα multi used trekking bikes. Επίσης, υπάρχουν τα γνωστά mountain bikes, που είναι για βουνό και ειδικές διαδρομές, καθώς και του δρόμου, τα οποία είναι αγωνιστικά.

Επίσης, υπάρχουν και τα αναδιπλούμενα, ποδήλατα δηλαδή που διπλώνουν στα δύο και είναι κυρίως για πόλεις. Υπάρχουν ειδικά ποδήλατα για παιδάκια, που ξεκινούν από τα λεγόμενα ισορροπίας και φτάνουν μέχρι και τα γνωστά bmx.

Ακόμη, όπως μας ενημέρωσε ο ειδικός υπάρχουν και ποδήλατα μόνο για γυναίκες, που είναι πιο βολικά δηλαδή στην ανατομία τους, καθώς και ποδήλατα fitness.

Ανάλογα λοιπόν, με τον σωματότυπό σου (κάθε ποδήλατο έχει μέγιστο βάρος), το μέρος που θα το χρησιμοποιήσεις και ο λόγος που το θες, θα βρεις άπειρες επιλογές και σε όλες τις τιμές.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποδήλατα νέας γενιάς φτιάχνονται κυρίως από αλουμίνιο ή από ανθρακόνημα. Τα τελευταία μάλιστα, είναι πιο ελαφριά και πιο ανθεκτικά. Ενώ υπάρχουν πλέον και ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία είναι ιδανικά για όσους δυσκολεύονται πολύ.

Τα έξτρα

Ο ειδικός μας είπε ότι είναι απαραίτητο, μαζί με το ποδήλατο να προμηθευτείς οπωσδήποτε και κράνος. Είναι αναγκαίο και μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

Υπάρχουν βέβαια, και διάφορα αξεσουάρ που μπορείς να προσθέσεις στο ποδήλατο. Όπως επίσης υπάρχουν και ειδικές στολές για ποδήλατο και αξεσουάρ, που θα σε προστατεύσουν από ενδεχόμενη πτώση.

Ακόμη ένα βασικό σημείο, που μας υπέδειξε ο Μανώλης είναι ότι πρέπει τα φώτα σου να είναι εντάξει. Είναι βασικά, μαζί με το κράνος. Σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάλιστα, βεβαιώνεται και πρόστιμο εάν δεν φοράς κράνος και δεν έχεις φώτα.

Τέλος να σε ενημερώσουμε ότι καλό είναι κάθε έξι μήνες να πηγαίνεις το ποδήλατό σου για έναν έλεγχο.

Πηγή: Savoirville

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα