Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΟ ΄΄γκουρού'' των προβλέψεων για την ''Όμικρον'' και το τέλος της πανδημίας...

Ο ΄΄γκουρού” των προβλέψεων για την ”Όμικρον” και το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα

Τις δικές του εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, εν μέσω της “έκρηξης” των κρουσμάτων που παρατηρείται λόγω της “Όμικρον“, διατύπωσε ο “γκουρού” των προβλέψεων για τον κορονοϊό, Κρίστοφερ Μιούρεϊ.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποκάλυψε τις προβλέψεις του για το πότε θα υπάρξει η “κορύφωση” του κύματος με την παραλλαγή “Όμικρον” στη χώρα μας και ποιο ποσοστό του πληθυσμού θα μολυνθεί δεδομένης της μεταδοτικότητάς της, ενώ απάντησε και στο “καυτό” ερώτημα: πότε θα τελειώσει η πανδημία;

Η “κορύφωση” της “Όμικρον” στην Ελλάδα – Πόσοι θα προσβληθούν

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ τόνισε ότι “απ’ όσο μπορούμε να καταλάβουμε από την Όμικρον, πιστεύουμε ότι είναι τόσο μεταδοτική, που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της Όμικρον, θα λάβει χώρα κατά τον μήνα Ιανουάριο, στην Ελλάδα”.

Σε αυτό το σημείο διατύπωσε την εκτίμησή του ότι “αναμένουμε να προσβληθεί από την Όμικρον, πιθανότατα το ήμισυ του πληθυσμού ή περισσότερο και αυτό, παρά τα ποσοστά εμβολιασμού και τις προηγούμενες μολύνσεις με άλλες παραλλαγές του ιού” και διευκρίνισε ότι “είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη παραλλαγή, ίσως 90 ή 95% λιγότερο σοβαρή. Έτσι έρχονται τόσο μεγάλοι αριθμοί νοσούντων, αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά”.

Ερωτηθείς εάν βλέπει κάποιες ιδιαίτερες συνέπειες από την “Όμικρον”, ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ απάντησε: “Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και σήμερα δεν βλέπουμε πραγματικά τίποτα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός, ότι το 80 έως 90% των ανθρώπων που μολύνονται, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.  Έτσι αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό”.

Σαρηγιάννης κρούσματα

Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα, ο “γκουρού” των προβλέψεων για τον κορονοϊό, τόνισε: “στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν”.

Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό που θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος σχετικά με την πανδημία, είναι όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά οι νοσηλείες και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. “Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται από τους αριθμούς κρουσμάτων, επειδή είναι πολύ μεγάλοι. Πρέπει να κοιτάξουν τις νοσηλείες ή ακόμα περισσότερο, αυτό που κάνει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή να κοιτάζουν αυτούς, που είτε βρίσκονται στη ΜΕΘ, είτε σε ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό ή σε διασωλήνωση. Αυτό το νούμερο πρέπει να παρακολουθούμε, αυτό μας πληροφορεί για τους βαριά πάσχοντες από covid. Επειδή αυτό μας δείχνει τις πραγματικές συνέπειες. Οι αριθμοί των περιστατικών θα είναι τρομακτικοί, επειδή θα σημειώνουν ρεκόρ, μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση, που πιθανώς να έρθει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύαμε, πριν από δύο εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια κορύφωση στην Ελλάδα, ξέρετε, στα μέσα του μήνα. Αλλά εστιάστε την προσοχή σε εκείνες τις σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν να απαιτούν πολύ πιο επιθετική παρέμβαση στο νοσοκομείο”, τόνισε.

Πότε θα τελειώσει η πανδημία;

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα “πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτή η πανδημία;”, ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ είπε: “Νομίζω ότι η πανδημία, σε αντίθεση με την covid, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της Όμικρον. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη, επειδή η Όμικρον θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε και να πούμε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση”.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

enikos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα